Вести

Представљена публикација и одржан разговор са проф. др Волфгангом Меркелом на тему ,,Отпорност демократија – одговори на нелибералне и ауторитарне изазове“

Проф. др Волфганг Меркел, директор истраживачког програма „Демократија и демократизација“ истраживачког Центра за друштвене науке у Берлину (WZB) и професор политичких наука на Хумболт универзитету, представио је публикацију и одржао разговор на тему ,,Отпорност демократија – одговори на нелибералне и ауторитарне изазове“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Славиша Орловић руководилац Центра за студије демократије и шеф Одељења за новинарство и комуникологију, Факултета политичких наука Универзитета у Београду, отворио је скуп и том приликом се захвалио проф. др Волфгангу Меркелу на посети нашој институцији. „Професор Меркел не жели да гледа како демократија умире, већ жели да гледа како демократија може да преживи своје изазове» и додао, «он је радио и на факултету и на институтима, он је и истраживач и професор, он има оно што краси велике професоре фини балас и одмерени однос теоријског промишљања, емпиријског истраживања и практичног деловања».  Проф. др Орловић нагласио је да се и старе и нове демократије суочавају проблемом јачања ауторитаризма и да двадесете године 21. века све више подсећају на двадесете године 20. века. Он је нагласио како је у 21. веку услед пада демократије и перманентних криза као што су криза Еврозоне, Мигрантска криза, пандемија, као и рат у Украјини. Дошло је до опадања поверења у политичке институције и актере, али не толико у демократске вредности и норме. Према проф. Орловићу, на релацији политика – демократија – медији, пољуљано је поверење: „Медији су некада били средство за контролу власти а сада су средство за креирање свести. Вести су постале лажне вести, информисање је постало дезинформисање а истина је постала постистина“.

Проф. др Волфганг Меркел саопштио је како у демократији данас примећујемо велико назадовање, успон националних партија и све хетерогеније владе које резултирају сукобима унутар саме демократије. Он је нагласио концепт „постнационализма“ у проучавању демократије, као и линију конфликта између космополита и комунитариста што је резултирало процватом националних политичких партија. „У посматрању демократије постао сам скептичан јер не знамо шта се тачно са њом дешава. Налазимо се у постдемократском добу тако да је тешко одредити положај демократије данас, па је одређујемо у односу на прошлост“, објаснио је проф. др Меркел. Он је предочио како је тешко подвући јасну разлику између аутократије и демократије и да се режими који се налазе између перфектне демократије и идеалне диктатуре налазе у такозваној „сивој зони“. Проф. др Меркел је представио четири нивоа отпорности демократије и темеља за очување демократије – конституционализација моћи, партијски систем, цивилно друштво и кохерентна политичка заједница. Осим поменуте публикације, професор Меркел је изнео и кључне идеје из његове управо објављене књиге „У сумраку: крхкост и отпорност демократије у 21,  веку“, која је штампана на немачком језику а чије издање на енглеском се очекује у издању Оксфорд Универзити Преса.

Након обраћања проф. Меркела, уследила је дискусија са присутнима.

Догађај је организовао Центар за студије демократије Факултета политичких наука у сарадњи са Friedrich Ebert Sтiftung.

Related Posts