Вести

,

Додељене награде у оквиру регионалне иницијативе Уједињених нација „Млади за инклузију, једнакост и поверење“

Додела награда у оквиру регионалне иницијативе Уједињених нација „Млади за инклузију, једнакост и поверење“, свечано је одржана на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Награде су додељене за најбоље кампање јавног заговарања, најгледанији садржај на друштвеним мрежама и најбољи радио пакет.

Свечану доделу отворила је пројектна асистенткиња Кристина Милић која се захвалила учесницима који су током својих кампања показали да заједно и те како могу испунити све захтеве ове велике регионалне иницијативе. Она је истакла да су толеранција и друштвена одговорност значајни за односе међу младима.

Руководитељка пројекта, проф. др Ана Милојевић, нагласила  је како је веома поносна што су ове радионице инспирисале студенте да се активно залажу за различите проблеме младих како би допринели заједници. Она је нагласила да су студенти показали зрелост и такмичарски дух, јер су и поред својих обавеза на факултету, били потпуно посвећени активностима у оквиру својих кампања.

У оквиру надметања за кампање јавног заговарања, стигло је 5 предлога кампања јавног заговарања, које су подједанко инспиративне, ентузијастичне и са значајним зацртаним циљевима. Стручни регионални жири, којим је председавао проф. др Душан Спасојевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одлучио је да награде три кампање. Награђене су кампање „Солидарност пре разлика“, иза чије реализације стоје студенти Андреа Икодиновић, Вања Малешевић и Никола Трбојевић, „Хоћу да учим, нећу да се мучим“, тима који су чинили Сандра Ђорђевић, Александар Марковић, Невена Тарлановић и кампања „Превоз за једнакост“, чији су идејни творци Марко Јовановић, Мелина Микић Божанић и Мина Пејаковић. Сви добитници су студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Награду за најгледанији садржај на друштвеним мрежама pripadas.balkan, које за циљ имају да се идеје регионалне иницијативе прошире до што већег броја младих, добила је студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Сара Колак. Њен прилог приказује изазове са којима се сусреће Милица Ијачић, сликарка, фотографкиња, кајакашица и прва жена са инвалидитетом која је ушла у Скупштину Републике Српске.

Награду за најбољи радио пакет добиле су студенткиње Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Мина Ђукић и Александра Вукадиновић. У прилогу су се бавиле темом албинизма, како би прошириле свест друштва о проблемима с којима се особе са албинизмом сусрећу.

Захвалницу за ширење идеја регионалне иницијативе преко друштвених мрежа pripadas.balkan добио је студент ФПН-а Ненад Бушић, администратор странице.

Истраживачки тим се посебно захвалио и водитељкама радионица и тренинга проф. др Катарини Лончаревић  и доц. др Данки Нинковић Славнић.

На крају церемоније, за све присутне уприличен је коктел.

Да подсетимо, регионална иницијатива Уједињених нација „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ оснажује младе људе да се укључе у конструктивне наративе, ојачају интеркултурални дијалог, инклузију, родну равноправност и створе међусобно разумевање и поверење на Западном Балкану. Двогодишња иницијатива има за циљ јачање улоге младих у промовисању већег разумевања и поштовања различитости у региону. Имплементацију „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ води UNDP Србија у сарадњи са UNESCO и Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, уз финансијску подршку Фонда за изградњу мира УН.

Related Posts