Вести

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић одржао предавање на Факултету политичких наука

Гост Факултета политичких наука Универзитета у Београду био је председник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, који је одржао предавање на тему „Партијски систем у Црној Гори након августовских промена“.

Председник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић је са политиколошког аспекта говорио о окончању вишедеценијске власти једне партије и сарадњи различитих идеолошких опција у контексту партијског плурализма и демократије. Он је говорио о политичкој нестабилности, као и о томе да ли је могуће сачувати демократска достигнућа из 2020. године и пронаћи компромис између политичких актера са различитим визијама развоја Црне Горе.

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић истакао je да је за постојање демократије неопходно да постоје принцип непредвидивости и принцип променљивости. Он је додао да Црна Гора до 2020. године, када се догодио политички земљотрес, није имала просту смену власти. „Грађани нису веровали да њихов глас значи и да њихова воља може значајно да утиче на општи друштвени процес. Право које тражите за себе, будите спремни да дате и другима, јер је то универзални принцип“, подвукао је др Абазовић. Он је истакао да су резултати о успешности економских реформи повезани са појачаном тржишном контролом и фискалном дисциплином, као и да је Црна Гора земља која је остварила највећи економски раст у Европи у другом кварталу 2023. године. Председник Владе Црне Горе др Абазовић нагласио је да велика задужења могу бити краткорочно решење, али да она дугорочно не доносе стабилност.

Пре почетка предавања, председника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића угостила је управа Факултета политичких наука Универзитета у Београду на челу са деканом Факултета, проф. др Драганом Р. Симићем.

Предавање је одржано у оквиру Мастер клас школе политичког и изборног система ,,Од демократије до ауторитаризма и назад”, која се одржава од 23. до 25. септембра на Факултету политичих наука, у  организацији Националне коалиције за децентрализацију.

Related Posts