Вести

Универзитет у Београду на Међунарoдном семинару у Риму

Пети Међународни семинар у Риму (Rome international seminar) посвећен универзитетској сарадњи одржава се од 12. до 21. октобра у главном граду Италије, уз учешће представника држава и влада, међународних организација и универзитета, под покровитељством Уједињених нација, и у организацији италијанског државног Универзитета Рома Тре. ,,Један од главних изазова 21. века је обезбеђивање међународног мира и стабилног развоја у светлу нове глобалне равнотеже. Данас постоје проблеми који могу бити решени само акцијама на глобалном нивоу, а ново стратешко размишљање је једини могући приступ у решавању глобалних изазова и очувању јавних добара”, поруке су организатора Међународног семинара у Риму. Један од циљева састанка јесте и развој стратегије која ће омогућити стабилну сарадњу дипломатије, економије и мировних снага, на основама експертског знања и академских пројеката.

На позив директора Међународног семинара у Риму проф. др Масима Каневе, Универзитет у Београду представља ректор проф. др Владан Ђокић, и студенти Матеја Гавриловић, Зорана Мартаћ и Сава Шебек са Факултета политичких наука. ,,Отворено смо разговарали о изазовима са којима се суочавамо, посебно на пољу образовања, уз поштовање различитих контекста из којих учесници долазе. Нужност оваквих сусрета је јасна, и они су само почетак наше сарадње. Размењујемо искуства и постављамо темеље будућих односа међу универзитетима, а неподељено позитиван утисак са Међународног семинара у Риму носимо и наши студенти и ја”, истакао је ректор Ђокић који је говорио на панелу “Мировни процеси и сарадња универзитета”.

На скупу учествују високи представници Уједињених нација, ОЕБС-а, Владе Републике Италије, Европске комисије, Универзитета у Београду, Сарајеву, Дамаску, Либану, Палестини, Израелу и Италији. Због оружаног сукоба у Израелу, део учесника из Палестине и Израела отказао је долазак у Рим и обратио се скупу онлајн. Наредне године један од састанака у оквиру пројекта биће одржан у Београду.

Извор: Универзитет у Београду

Related Posts