Вести

Одржано предавање „Тамна страна немачког права“

На Факултету политичких наука одржано је предавање на тему „Тамна страна немачког права – грађанско право као средство дискриминације Јевреја у националсоцијализму“. О теми је говорио др Штефан Пирнер, руководиоц Сектора за БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију у Немачкој фондацији за међународну правну сарадњу (ИРЗ).

„Ова тема није само правна историја, него и препознавање општих механизама. Такође је и систем раног препознавања манипулације права и то је још увек актуелно данас у европском контексту“, рекао је др Пирнер. Према речима др Штефана Пирнера необично је да Немац говори о оваквој теми.Он је додао да се овом темом бави јер је део његове личне и професионалне биографије и студије. „У ову тему спада и нова дефиниција правне државе. Она се, између осталог, односи и на чињеницу да се у Вајмарском уставу сматрало да је човек у средини свега“, оценио је др Штефан Пирнер.

Др Пирнер је нагласио да сада, за разлику од либералног схватања права, више не треба служити заштити слободе појединца. Оно што је највиши циљ је очување и подстицање заједнице. „Под заједницом се подразумева такозвана немачка заједница по крви. Нови задатак судије је да не дозволи да се судство попут робова ослања на штаке закона“, казао је др Пирнер. Указао је на то да се код тумачења закона користе и извори који нису правне природе што представља једну од карактеристика злоупотребе права у грађанском праву.

DSC_0329 DSC_0338 DSC_0341DSC_0346

Related Posts