Вести

Пети дан V Школе америчких студија

Пети дан V Школе америчких студија отворила је аташе за културу при Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Србији Холи Зардус, која је најавила предавање политичког саветника у Амбасади САД у Републици Србији, др Паула Јукица на тему „Недовршена посла у Евро-атланским интеграцијама: осврт на спољну политику Сједињених Америчких Држава на Западном Балкану“.

Друго предавање одржао је доц. др Милан Крстић на тему  „У сусрет америчким председничким изборима: пут до 5. новембра 2024. године“. Доцент Крстић осврнуо се на базичне елементе америчког изборног система, као и изборе у контексту правила и процеса. „Почетак кампање зависи од неколико фактора, али велики утицај на кампању има седећи кандидат који директно доприноси динамици изборног процеса. Управо због тога, председничка трка је за републиканце изазовнија и важнија“, оценио је доц. др Крстић. Он је подсетио да се државе у којима се одржавају најранији унутарпартијски избори појављују као „трендсетери“ у предстојећим изборима. На недавним примерима види се да су могуће промене у изборном систему, али према њима се често гаји сумњичавост, јер је систем базиран на дугој традицији.

Након предавања, одржана је радионица на тему „Стратешки дијалог Србије и Сједињених Америчких Држава“, коју су водили доц. др Марко Дашић и доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

V Школа америчких студија трајаће од 30. октобра до 4. новембра.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts