Вести

,

Позив за новинаре – Како се борити против манипулација информацијама током избора: мађарско и словачко искуство

У сусрет децембарским парламентарним и локалним изборима, Истиномер у сарадњи са организацијом Transitions Online из Чешке вас позива на едукативне сесије о фектчекингу и борби против дезинформација током изборних кампања.

Предавачице, Вероника Хинцовá Франковскá, аналитичарка и пројектна менаџерка у Demagog.sk, и Бланка Золди, главна уредница у Lakmusz.hu, делиће своја искуства и научене лекције из недавних избора у Словачкој и Мађарској.

На овим интерактивним сесијама, учесници ће имати прилику да се упусте у анализу актуелних техника манипулације информацијама током изборног периода. Кроз конкретне примере из праксе, сазнаћете како фектчекинг медији разоткривају дезинформације и анализирају манипулативан садржај који се дели у најутицајнијим медијима или је виралан на друштвеним мрежама. Наше предавачице из словачких и мађарских фектчекинг редакција ће поделити своје искуство у праћењу канала и платформи на којима се шире дезинформације, као и стратегије разоткривања неистина и злоупотреба чињеница у јавном дискурсу. Посебан фокус ће бити на коришћењу вештачке интелигенције у стварању манипулативних садржаја у изборном контексту.

Сесије ће се одржати онлајн путем платформе Зум у трајању од по 90 минута, 9. новембра и 16. новембра, са почетком у 16 часова.

Ако сте новинар или студент новинарства и желите да се припремите за праћење дезинформација током изборне кампање, пријавите се путем формулара до 7. новембра 2023. године. Охрабрујемо и студенте новинарства да се придруже овом тренингу.

Након пријаве, добићете линк за приступ Зум сесијама. За сва додатна питања, слободно нас контактирајте на office@istinomer.rs.

Тренинзи се организују уз подршку Министарства спољних послова Републике Чешке.

Related Posts