Вести

Одржано предавање о етичком извештавању о масовним пуцњавама

Проф. др Елизабет Скјуз са Универизета Колорадо Болдер одржала је предавање на тему „Масовне пуцњаве и медијско извештавање“ студентима на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, у оквиру предмета „Истраживачко новинарство: ТВ“.

Проф. др Александра Крстић представила је гошћу предавања и истакла значај етичког извештавања медија поводом трагичних догађаја који су се догодили почетком маја у Србији, као и значај америчког искуства и препорука у извештавању о овим темама које могу да користе младим новинарима и студентима који тек улазе у новинарску професију.

Проф. др Елизабет Скјуз говорила је о појави масовних пуцњава широм Сједињених Америчких Држава и о томе како медији треба да извештавају у таквим ситуацијама. Она је подсетила да се од почетка године у САД догодило тринаест насумичних масовних убистава и додала да се овом темом бави претходне две године. „Убицу никада не треба хуманизовати, нити оправдавати, већ се треба фокусирати на жртве и причати о значају њихових живота, а не о начину на који су убијене. Не можете као новинар отклонити нечији бол, али је потребно да приступите ситуацији са више саосећања и да не дозволите да је погоршате“, рекла је професорка Скјуз. Она је истакла да се најбоље новинарство бави насталим проблемом и тиме шта друштво као целина може да уради како би се то решило. Проф. др Скјуз нагласила је да не треба стављати акценат на убицу како би се избегла његова глорификација и оправдавање тог поступка.

Предавање професорке Скјуз организовано је у сарадњи са Aмбасадом Сjедињених Америчких Држава у Београду.

Related Posts