Вести

Алумнисти Радионице економског новинарства посетили Љубљану

Студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду, који су прошле јесени били полазници прве генерације Радионице економског новинарства, имали су прилику да почетком новембра 2023. отпутују у Љубљану и посете редакције релевантних медија “Finance“ и „Дневник“, као и Факултет за друштвене науке Универзитета у Љубљани. На факултету их је дочекао проф. др Игор Вобич заједно са студентима новинарства, а у редакцијама су имали прилику да разговарају са уредницима и новинарима попут Уроша Шкерл Крамбергера, Петром Солдат, Тањом Смрекар и другима.

Током посете редакцији “Finance“ алумнистима Радионице економског новинарства обратио се директор и главни и одговорни уредник Петер Франкл говорећи о томе чиме се бави “Finance“. „Бавимо се издаваштвом и главни продукт нашег предузећа јесу новине које обрађују углавном теме у вези са бизнисом“, рекао је и додао да се поред издаваштва баве и организацијом различитих догађаја. Помињујући Србију Франкл каже и да су раније имали и контакте са српском привредом и Србијом, али да у последње време тих контаката и нема толико. У посети магазину “Finance“ студенти су обишли и редакцију где су разговарали са новинарима о њиховом искуству, начину рада, дискутовали како да млади новинари најбоље обраде своје теме, као и куда нас води дигитализација медија. Између осталог студентима су се обратиле новинарке Петра Солдат и дневна уредница Тања Смрекар.

Студенти ФПН су посетили и Факултет за друштвене науке. Имали су прилику да у њховој мултимедијалној учионици разговарају са проф. др Игором Вобичем, као и са студентима који су чланови Друштва студената новинарства. Професор Вобич је студентима представио своје истраживање „Дуга дуална револуција: три деценије развоја медија у Словенији“, након чега су студенти заједно са професором разговарали и о приликама у Србији. Поред тога, професор је напоменуо студентима и могућност уписа на мастер програм новинарства, као и размену студената. Истакао је да они на факултету негују критичко размишљање и том приликом је рекао да је њихова „школа комуникологије критичка школа“. Представници Друштва студената новинарства упознали су колеге са својим радом и активностима, где се поред часописа и емисије баве и организацијом различитих округлих столова, акцијама давања крви, као и да је у плану нов пројекат којим ће започети снимање подкаста. Ово друштво броји више од 30 студената.

Поред посете редакцији “Finance“ и Факултету за друштвене науке студенти су наредног дана посетили редакцију листа „Дневник“, где су их дочекали заменик главног и одговорног уредника и уредник деска Даријан Кошир и новинар Урош Шкерл Крамбергер. Дневник излази више од 70 година и други је највећи лист у Словенији. Даријан Кошир каже да их некада зову и „Љубљанске новине“, али да они то нису јер се труде да буду национални лист. Са њима су студенти разговарали и о дигитализацији медија и томе шта ће се даље догађати са штампом. Даријан каже да је ово дебата коју воде све новине на свету – колико, како и у ком облику могу да излазе новине са доласком нове генерације. Дискутовали су и о различитим примерима који су се догађали у пракси, са закључком да новинарство јесте фасцинантна професија и да нема новинарства без људи.

Посета алумниста Радионице економског новинарства Љубљани спроведена је уз подршку компаније “Delta Holding” и агенције GoViral. Пројектом Радионице економског новинарства на ФПН-у руководи проф. др Александра Крстић.

Више о Радионици: www.ekonomskonovinarstvo.edu.rs

Related Posts