Вести

Одржан међународни академски студентски форум ,,Еволуција међународног поретка и глобално и регионално управљање”

Међународни академски студентски форум на тему ,,Еволуција међународног поретка и глобално и регионално управљање” (“Evolution of the International Order and Global/Regional Governance”), у организацији Центра за студије Азије и Далеког истока нашег Факултета и Факултета за политичке науке и међународне односе Тонђи универзитета из Шангаја, одржан је у четвртак, 23. новембра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На Форуму је учествовало око тридесет студената мастер и докторских студија са оба факултета, професори, уз присуство других студената, истраживача и представника медија, као и представника Амбасаде НР Кине, саветница Лианг и Сие. Скупу се онлајн обратио и продекан гостујућег факултета, професор Џонг.

,,Центар за студије Азије Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултет за политичке науке и међународне односе Тонђи универзитета већ сарађују у истраживању формата сарадње ”16+1” и глобалног управљања унапређујући и промовишући размену знања и искустава, која је одржавањем овог форума обогаћена још једном успешном разменом. Ово је покушај професорке Сунг и мене да кроз сарадњу наших академских институција унапредимо сарадњу између Народне Републике Кине и Републике Србије“, истакла је проф. др Драгана Митровић, руководилац Центра за студије Азије и главни организатор овог догађаја.

,,Планирамо да разменимо што више мишљења и идеја, али су значајнији контакти које студенти међусобно створе. Уједно, успех овог скупа је позив да се сарадња настави између институција, али и наших студената”, објаснила је проф. др Сунг.

У добу које карактеришу суштинске промене глобалног поретка, а како би истражили путеве и начине ношења са бројним изазовима које такви услови стављају пред глобално управљање, студенти су се определили за истраживање и представљање (на енглеском језику) различитих тема, од којих издвајамо неколико: “Evolution of the International Order and New Issues in Global Governance”, “Regions and Changes in Global Governance” “China and Europe in Global Governance”, “The UN SC Permanent Five exclusivity as an obstacle to Global Governance”, “Regional Economic Governance Based on the Perspective of Great Power Game: The Causal Logic of Sino-US Institutional Competition”, “Realistic Dilemma and Path Selection of Middle East Security Governance in the Post-Epidemic Era”.

Форум је показао висок квалитет представљених истраживања, као и расправе, темељно владање основним теоријама савремених међународних односа, теорије о глобалном управљању, као и праксе глобалног и регионалног управљања, укључујући и анализу перспектива односа Србије са великим силама.

Related Posts