Вести

Додељени сертификати полазницима V Школе америчких студија

Свечана додела сертификата полазницима Пете школе америчких студија одржана је у Центру за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Студентима су сертификате доделили декан Факултета политичких наука и оснивач и директор Центра за студије САД, проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији г. Филип Бикман. Додели су присуствовали и проф. др Вилијам Меккој са Универзитета Клемсон у Јужној Каролини и Драгана Обрадовић из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Проф. др Драган Р. Симић захвалио се полазницима школе на учешћу и објаснио важност сарадње Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији и Факултета политичких наука. Он је нагласио да је главна идеја пројекта да се допре до младих људи широм наше земље и да се кроз чињенице упознају са историјом сарадње ове две државе. „Желимо да им пружимо свеобухватно знање о Сједињеним Америчким Државама, њиховој култури, вредностима и интересима, али и да покушамо да пронађемо заједнички језик. У протекле две деценије превели смо књиге значајних америчких теоретичара међународних односа, као што су Џон Миршајмер и Џозеф Нај, док је више од 500 угледних професора, утицајних личности и политичара гостовало на нашем факултету“, подсетио је проф. др Симић.

Господин Филип Бикман истакао је да је ова додела сертификата потврда дугорочног заједничког труда и успешног партнерства две институције. Он је похвалио учеснике који су показали знатижељу, интересовање и спремност да предавачима поставе комплексна питања. „Не само током трајања школе, већ и током целе године покушавамо да доведемо занимљиве говорнике са намером да подстакну размишљање о Сједињеним Америчким Државама, док истовремено уче о Србији. Отворени смо за критике и сугестије нових тема, као и предлоге предавача које бисте као полазници школе волели да чујете“, закључио је господин Бикман.

V Школу америчких студија, која је трајала од 30. октобра до 4. новембра, похађало је 53 полазника.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts