Вести

Свечано отворена ,,Друга радионица за припремање радова из области дигиталне социологије” Тематске групе 10 Дигиталне социологије Међународног социолошког удружења

ПРВИ ДАН ДИГИТАЛНЕ НАУЧНЕ И КУЛТУРНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НА ФАКУЛТЕТУ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА

Тематска група 10 Дигиталне социологије (TG10 Digital Sociology) Међународног социолошког удружења (International Sociological Association – ISA) у оквиру својих програмских активности одржава „Другу радионицу за припрему радова у области дигиталне социологије“ (2nd ISA TG10 WIP Workshop). Свечано отварање комбиноване радионице (уживо и онлајн) почело је 14. децембра 2023. године у 10.30 на Универзитету у Београду – Факултету политичких наука.

Јединствена заједница истраживача различитих генерација посвећених проучавању разнородних питања о настајању глобалног дигиталног друштва окупљена је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду деловањем Тематске групе 10 Дигиталне социологије Међународног социолошког удружења у сарадњи са Српским социолошким друштвом, коју је подржало Министарство културе Републике Србије. Министарство је проценило да радионица има изузетан значај за развој дигиталне културне и научне дипломатије. Разлог је њихова заснованост на истраживањима, сазнавањима и одговорним развијањима мрежа односа узајамности и партнерства у прожетим световима физичке и виртуелне повезаности. Због тога је Министарство културе Републике Србије финансијски подржало тројицу аутора прихваћених радова да у Београду учествују у раду радионице 14. и 15. децембра 2023. године.

Осморо иностраних доктораната и каријерно младих научника израдило је нацрте научних чланака које ће међусобно дискутовати и добити критичка вредновања и подржавајуће савете од осморо међународно реномираних научника у светски динамичној области дигиталне социологије. Овим начином омогућава се побољшавање почетних радова у циљу припреме за објављивање у међународно категорисаним часописима. Представљени и дискутовани радови одабрани су на компетитивном конкурсу, публикованом 1. септембра 2023. године у броју 220 ISAGRAM вести Међународног социолошког удружења.

Данашњим свечаним отварањем започињу дводневни рад учесници из 13 земаља са три континента. Радионица ће се одвијати и на глобалној дигиталној платформи Microsoft 365 (раније Office 365), на којој се званично врши и виртуелни рад на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Повезани MS Teams комуникационим алатом ове платформе, учесници без физичког присуства на Факултету ће несметано деловати у раду радионице.

Свечаним отварањем председавала је чланица Извршног одбора Тематске групе 10 Дигиталне социологије Међународног социолошког удружења и председница петочланог Организационог одбора радионице, професорка дипломатије на Факултету политичких наука, др Јелица Стефановић-Штамбук. Језгровито је представила програм дводневне радионице припреме научних радова за објављивање, која се одржава други пут, а изводи први пут хибридно. Високи стандард истраживања и дискусија, постављен на првој онлајн радионици, обавезивао је на беспрекорно организовање ове друге радионице, нагласила је професорка Стефановић-Штамбук.

После Светског социолошког конгреса у Мелбурну, када је донета одлука да се друга радионица организује и хибридно, много заинтересованих за учешће пријавило је проширене апстракте за израду нацрта радова. Позитивна рецензија дата је за десет апстракта. Међутим, различите околности онемогућиле су двоје аутора да доставе израђене нацрте радова. Тако се, рекла је професорка Стефановић-Штамбук, данас стигло до окупљања осморо младих аутора нацрта радова из области дигиталне социологије и осморо искусних научника у овој области који ће дискутовати ове нацрте, хибридним учешћем, физички у Београду и виртуелно у MS Teams тиму радионице. Још једна новина ове радионице је да ће њен саставни део бити сусрет и дијалог младих аутора нацрта радова са представницима уредништва међународно категорисаних часописа који се објављују у Републици Србији.

Професорка је закључила да је дипломатском моћи – која је способност једних да другима понуде оно што други желе – олакшаваном дигиталним инфраструктурама и праксама виртуелне социјалности, створено и ово место радионице. Овде узајамношћу настаје научно знање о образовању нове дигиталне формације недељивости човечанстава упркос свим његовим постојећим поделама. То је исказано и поднасловом ове радионице. Њиме се поручује да „искусни истраживачи подржавају својим оценама младе научнике (докторанте и пост-докторанте) у неуморним текућим трагањима за одговорима на истраживачка питања дигиталне социологије”, истакла je професорка Стефановић-Штамбук,

Председник Српског социолошког друштва, професор Жолт Лазар, срдачним речима поздравио је присутне у сали и онлајн. Изразио је задовољство што радионица покреће и српску социологију да се помније усредсређује на стварање знања о дигиталном и дигитализацији. Међународна сарадња с тим циљем је неопходна. Због тога се Српско социолошко друштво определило да подржи модел ове радионице који пружа узајамно развијање знања новог доба.

Помоћник министра за културу Републике Србије, др Станко Благојевић, говорио је о важности културног неговања дигиталног света и о значају дигитализације као главног фактора за развој. Он је нагласио да је у том склопу на једној страни дигиталне културе, а на другој страни дигиталне дипломатије нужно користити дигитализацију као главну алатку за продукцију савременог живота. Др Благојевић је нагласио да се у дигиталној култури садржаја не може лагати због тога што је она таква каква јесте, а културна дипломатија је ултимативни аспект меке моћи дигиталног доба.

Продекан за развој Факултета политичких наука Универзитета у Београду, професор Марко Симендић, у завршници свечаног отварања рекао је да је данашња радионица заснована на мрежама и грађењу конекција на много различитих начина. Истакао је да границе не представљају препреку за радионице које на такав начин повезују интернационалне институције.

Професор Симендић оценио је да је Друга радионица Тематске групе 10 Међународног социолошког удружења изузетан међународни догађај, и да су њени учесници изузетни. Закључио је истицањем наде да ће њој сличне радионице „ускоро постати редовна пракса на Факултету политичких наука“, јер су за то интереси двоструки „стварање научне кооперације и подучавање и развој студената.“

Related Posts