Вести

Одржано предавање „Undercover новинарство, могућности, проблеми, изазови истраживања“

Новинарке Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Ивана Милосављевић и Теодора Ћурчић, одржале су предавање на тему „Undercover новинарство, могућности, проблеми, изазови истраживања“ у оквиру предмета „Истраживачко новинарство: ТВ“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Александра Крстић се захвалила гошћама и пожелела је добродошлицу студентима који су присуствовали. Она је истакла да кроз редовну наставу не можемо чути undercover новинарске приче и да је данас јединствена прилика да из прве руке чујемо како је радити на таквим причама.

Новинарка ЦИНС-а Ивана Милосављевић објаснила је да је undercover новинарство ризичан вид извештавања и да се користи када не постоји други начин да се неке ствари докажу. Она се осврнула на ствари којих је морала да се одрекне како би успешно обавила задатак, на пример, налога на друштвеним мрежама и њеног дигиталног отиска. „Приликом рада сам наишла на проблем да нисам имала са ким да се посаветујем, јер нико у Србији није радио ништа слично. Мало људи је било упознато са овим процесом, јер што више људи зна, већа је вероватноћа да ће информације процурети“, изјавила је Ивана Милосављевић. Она је нагласила да осећа новинарску одговорност и да стоји иза свега што објави. Новинарка ЦИНС-а је предочила како је прича намењена јавности и да је за њу јавност највећа гаранција безбедности.

Новинарка ЦИНС-а Теодора Ћурчић саопштила je да је она заједно са својом колегиницом Иваном Милосављевић, радила на овој новинарској причи. Она је предочила да су њих две заједно писале ову причу у много краћем року него што је иначе предвиђено за једну истраживачку причу. „Ми смо у сваком тренутку рачунали на то да неко може да нас открије. Разрадили смо сваки могући сценарио и били спремни на све ситуације које су могле да нам се десе“, рекла је Теодора Ћурчић. Она је истакла да су кроз ову причу сазнале како се кроз изборну кампању дешавају одређена кривична дела. Новинарка ЦИНС-а је навела како се у кол-центру владајуће странке ради доста отворено и да се не размишља унапред о ризицима таквог поступања.

Новинарке су објасниле цео истраживачки поступак, од идеје до крајње реализације приче и осврнуле се на ефекте видљивости коју је ова прича имала у јавности.

Ово отворено предавање организовано је у оквиру активности Центра за медије и медијска истраживања Факултета политичких наука којим руководи проф. др Александра Крстић.

Related Posts