Вести

Додељене награде ,,Др Предраг Симић“ за 2024. годину

Девета по реду додела награда „Др Предраг Симић“, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници награде „Др Предраг Симић“ су студенти Милица Старинац (прва награда), Алекса Симић (друга награда) и Ивана Влашковић (трећа награда).

Продеканка за основне студије првог степена високог образовања Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Наталија Перишић изразила је задовољство што Факултет политичких наука већ девети пут заредом додељује ову награду. Она је истакла значај и углед овакве награде која носи име једног истински великог научника, као што је био професор др Предраг Симић. ,,Професор Предраг Симић био је име и лице Факултета политичких наука. Срећни смо што млади инспирацију за писање својих радова из области спољне политике Србије и балканских односа налазе у његовом лику и делу“, рекла је проф. др Перишић.

Уводну реч на додели награда имали су амбасадор Народне Демократске Републике Алжир Њ.Е. г. Фатах Махраз, отправница послова у Амбасади Републике Словачке у Србији Моника Подскланова Шухајдова и новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, у име породице Симић.

Отправница послова у Aмбасади Републике Словачке у Србији Моника Подскланова Шухајдова честитала је студентима на учешћу у конкурсу за доделу ове престижне награде, што доприноси формирању нових стручњака у нашој земљи. Она је изјавила да се нада да ће међусобна сарадња Амбасаде и организатора доделе ове награде истрајати и у наредном периоду.

Новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић подсетила је да је професор др Предраг Симић био водич новим генерацијама, као и то да је препознавао потребу друштва да се прилагоди новим променама. Она је додала да је професор Симић својим животом и делом показао студентима да треба да буду испуњени не само професионалним знањем, већ и унутрашњом равнотежом.

Амбасадор Махраз се обратио студентима и изразио захвалност на позиву да говори на догађају посвећеном бриљантном професору Предрагу Симићу. Он је говорио на тему ,,Односи Алжира и Србије”, о комплексности односа две државе. ,,Још од наше борбе за независност датирају добри односи са тадашњом Југославијом, која нам је пружила подршку у овој борби. Након стицања независности, мноштво алжирских студената је учило на југословенским факултетима и по повратку у земљу носило добро искуство из односа са домаћином“, истакао је амбасадор г. Махраз.

Традиционално меморијално предавање, ове године на тему ,,САД и Кина – узроци и последице економског Хладног рата“, одржао је професор Економског факултета и Факултета политичких наука у пензији, др Иван Вујачић.

Др Иван Вујачић рекао је да је упркос огромном економском расту Кине, она и даље земља која је знатно сиромашнија од САД и њених савезника. Он је додао да ниједна држава те величине није дуго имала тако високе стопе раста у историји. ,,Кимерика је термин који се користи као објашњење интеракције између две највеће светске привреде – САД и Кине. Подаци нам показују да 20% укупне светске производње долази из Кине“, објаснио је др Вујачић. Он је указао на то да је, иако је САД видео Кину као главног конкурента на тржишту, створена међусобна зависност између ове две државе. Он је подсетио да је администрација америчког председника Доналда Трампа 2018. године започела трговински рат против Кине који се показао као неуспешан.

Свечану церемонију уручивања награда водио је доц. др Милан Крстић из Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Related Posts