Вести

Викимедија – позив за праксу

Иако је професори најчешће не пропоручују, нема студента који није чуо за Википедију. Ако и ти желиш да својим знањем допринесеш највећој онлајн енциклопедији на свету и стекнеш искуство рада на неким од најпрепознатљивијих глобалних пројеката, онда је ово права прилика за тебе!

Викимедија је непрофитна организација која управља и помаже развоју пројеката слободног знања као што су Викимпедија, Википедијина остава, Викикњиге, Викицитат, Викиизворник, Визиверзитет. Викимедија има локалне огранке широм света, који подржавају циљеве Википедије. Викимедија Србије је званични огранак Википедије у нашој земљи.

На основу споразума о сарадњу Факултета политичких наука и Викимедија Србије, расписује се конкурс за тромесечну студентску праксу намењену студентима свих смерова Факултета политичких наука! Пракса се одвија по хибридном режиму (онлајн и из канцеларије), уз ангажман од 20 сати недељно. Студенти ће бити распоређени на једном од пет главних задатака:

1. Пројектни послови: помагање у писању пројеката, остваривање сарадњи са партнерима, држање радионица, планирање активности и сл.
2. Административни послови: сређивање материјала на пројектима, вођење евиденција, обрада извештаја у статистичке сврхе и сл.
3. Истраживање и планирање: послови на истраживању конкретних тема везаних за имплементацију Википедије у образовне сврхе и проширивање сарадње са образовним и другим институцијама локално и регионално.
4. Промоција: писање текстова за њузлетере, блог-постове, сређивање промотивних материјала, превођење промотивних текстова на енглески и сл.
5. Друштвене мреже: учествовање у припреми и снимању туторијала о уређивању Википедије за јутјуб, припремање и снимање материјала за друштвене мреже и сл.

Конкурс за стручну праксу у Викимедији Србије отворен је од 7. до 21. фебруара 2024. године. За пријаву је потребно послати биографију (CV) и мотивационо писмо (до 200 речи) на мејл ognjen.tegeltija@fpn.bg.ac.rs. Почетак праксе предвиђен је за 4. март 2024. године.

Related Posts