Вести

Представљено истраживање „Ставови студената према САД“

Представљање истраживања „Ставови студената према САД“, на којем су говорили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду и оснивач и руководилац Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић, доц. др Никола Јовић и доц. др Милан Крстић, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Никола Јовић објаснио је да се истраживање фокусира на ставове опште популације и ставове студената према Сједињеним Америчким Државама. Он је додао да истраживање обухвата и теме које се сваке године прилагођавају светским политичким процесима. „Спољнополитички агенси имају највећи утицај на негативне ставове према Сједињеним Америчким Државама. Са друге стране, код студената који имају позитивне ставове,  агенс који има највише утицаја је култура“, указао је доц. др Јовић.

Проф. др Драган Р. Симић напоменуо је како је изненађен резултатима истраживања с обзиром на то да су истраживања почетком 21. века имала другачије показатеље. Он је предочио да студенти друштвених факултета свеобухватније узимају у обзир питања овог истраживања. „Забрињавајуће је да чак 50 посто студената у Србији не прати политичка дешавања. Особа која се образује путем друштвених мрежа лако може да буде плен разних манипулација пре свега идеолошке природе“, подвукао је проф. др Симић.

Доц. др Милан Крстић је рекао да је један од главних узрока оваквих резултата истраживања мишљење да су Сједињене Америчке Државе „дежурни кривац“ у међународним односима. Он је истакао да је такав став базиран комбинацијом истина, полуистина и неистина. „Табуизација политике производи аполитичност великог броја грађана. Такође, алгоритми друштвених мрежа стварају мехуре који су битан фактор у изучавању ставова јавног мњења према спољној политици“, закључио је доц. др Крстић.

Модератор догађаја био је мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

ж 

Related Posts