Вести

Одржана трибина Кијев и Москва – две године сукоба: поглед из Београда

Трибина ,,Кијев и Москва – две године сукоба: поглед из Београда”, на којој су говорили бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић и проф. др Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност, одржана је на Факултету политичких наука  Универзитета у Београду.

Живадин Јовановић истакао je своју забринутост због тога што се не говори довољно о излазној стратегији из овог цивилизацијског и глобалног судара. Он је напоменуо да на површини видимо сукоб Русије и Украјине, али да се он постепено претворио у конфликт светских размера. „Забринут сам што се о коренима сукоба не говори, јер то значи да се не говори ни о његовом решавању. Веома је опасно на глобалном плану што има мало говора и делотворних залагања да се сукоб оконча и да се Европа врати миру и развоју, сарадњи и партнерству, уз све разлике које постоје“, рекао је Јовановић. Живадин Јовановић подсетио je на идеју Бжежинског да је Украјина кључ за овладавање Евроазијом, ко контролише Украјину контролише и Евроазију, а ко контролише Евроазију као целину, тај контролише и планету. Он је објаснио да напредују технологије доминације путем којих најразвијеније земље света стварају неоколонијалне односе.

Проф. др Душан Пророковић указао je да данас сведочимо процесу трансформације структуре светског политичког система, од једнополарног ка мултиполарном. Он је додао да та промена може да се одигра на два начина, кроз кооперацију и конфронтацију, али се чешће одигравала кроз сукобе. „Проблем је што се догађаји често анализирају без контекстуализације, постављају се теоријски и методолошки оквири одвојено од времена и простора у коме се одвијају. Процеси детерминишу међународне односе и појединачне догађаје морамо тумачити из контекста тих процеса дугог трајања, а не као изоловане случајеве“, закључио је професор Пророковић. Проф. др Душан Пророковић осврнуо сe на изјаву Владимира Путина да је један од циљева Русије успостављање нове безбедносне архитектуре Европе. Он је поручио да се мора осмислити формат као што је био Савет безбедности Уједињених нација током педесетих или ОЕБС осамдесетих година.

Модератор трибине је био Алекса Добријевић из студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, у оквиру хуманитарне акције ,,Осмех за Космет”.

Related Posts