Вести

Одржано предавање „Опозиционе стратегије против ауторитаризма: између нормалне, ванредне, поларизујуће и деполаризујуће политике“

Професор политичких наука и међународних односа са Универзитета Озјегин у Истанбулу, др Мурат Сомер, одржао је предавање на тему „Опозиционе стратегије против ауторитаризма: између нормалне, ванредне, поларизујуће и деполаризујуће политике“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Др Сомер говорио је о појму демократске ерозије и нагласио да је она својеврсни начин аутократизације. Он је нагласио да демократска ерозија отпорна на многе опозиционе стратегије које могу бити ефикасне против других врста аутократизације. „У ствари, еродирајући званичници могу чак и да се хране таквим стратегијама. Стога су опозициони актери који покушавају да превазиђу демократску ерозију суочени са посебним изазовима, јер ако следе политичку логику засновану на другим облицима аутократизације, њихово понашање може бити неефикасно, или, што је још горе, имати повратне последице и продубити ерозију“, изјавио је др Сомер. Он је објаснио квалититативне разлике између демократске ерозије и „пренагљене аутократизације“ и импликацијама ових разлика на теорију и политику. Др Сомер је подвукао да је улога међународних и транснационалних актера у превазилажењу демократске ерозије веома важна.

Предавање је организовао Центар за студије демократије Факултета политичких наука Универзитета у Београду у сарадњи са Фондацијом Фридрих Еберт.

Related Posts