Вести

Одржано предавање ,,Велика стратегија САД у новој ери надметања великих сила”

Предавање на тему ,,Велика стратегија САД у новој ери надметања великих сила”, које су одржали професори др Даниел Дрезнер (Daniel W. Drezner) и др Михаела Папа (Mihaela Papa) са Флечер школе Тафтс универзитета (The Fletcher School, Tufts University), одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Даниел Дрезнер говорио је на тему ,,Упорна централност економског државног управљања у Великој стратегији САД” и осврнуо се на проблематичност санкција и њиховој делотворности након Хладног рата. Он је додао како су економске санкције најефикаснији начин кажњавања држава услед све већег утицаја глоблизације. ,,Санкције представљају најбољу политичку алтернативу, али је и битно навести да се оне користе и у друге сврхе. Технологија је унапредила примену ових средстава економске борбе, али политика је остала иста”, истакао је проф. др Дрезнер. Он је поентирао значајност таргетирања политичких елита, али је и упозорио да су државе под санкцијама склоније развијању црног тржишта.

На тему ,,Сједињене Америчке Државе, БРИКС и будућност мултилатерализма” говорила је проф. др Михаела Папа, која се осврнула на три кључне тачке – мултилтерализам у политици САД, БРИКС као мултилатерални играч и важни трендови у међународној политици. Она је истакла да се ,,Велика стратегија“ мултилатералних односа данас претворила у једну ,,Велику конфузију“ због недостатка поверења и пораста тензија. ,,Од 2015. године видели смо наглу мобилизацију БРИКС-а која траје све до данас. Тренд дедоларизације међу овим државама постаје све драстичнији, а 25 кандидата се налази на листи чекања“, поентирала је проф. др Папа. Она је оценила да ће у великим организацијама увек неки елемент фалити, јер не можемо испунити увек све критеријуме ефикасности, демократије и робусности и поентирала да ће у новим условима бити све мање консензуса.

Предавање је организовао Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts