Вести

Одржано предавање професора Андрјуа Нејтана са Универзитета Колумбија

Предавање на тему ,,Однос САД и Кине”, које је одржао професор Андрју Нејтан са Универзитета Колумбија, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

 

Професор Андрју Нејтан рекао је да је тешко изучавати односе Сједињених Америчких Држава и Кине због величине и моћи које ове две земље поседују. Он је истакао да се Кина не суочава са безбедносним проблемима који су у вези са међународним односима, већ и са онима који се дешавају унутар њених граница. ,,Такмичење између Сједињених Америчких Држава и Кине одиграва се на више фронтова. Првенствено се између њих одвија дипломатска борба, јер обе државе желе да контролишу оне које су мање моћне и да шире свој утицај”, објаснио је професор Нејтан. Он је подвукао да је Кина у незгодном положају због тога што Сједињене Америчке Државе негују добре односе са државама које окружују Кину. Проф. Нејтан је подвукао да се њихова борба одвија и на пољу индустрије и технолошког развоја, јер ће држава која је на том пољу успешнија, бити и богатија и поставити светске стандарде.

 

Предавање је организовао Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts