Модул: међународна безбедност

Студентима овог програма предаваће водећи стручњаци за националну и међународну безбедност. Они имају прилику да студирају заједно са одабраном групом полазника међу којима добар део њих већ ради у сектору безбедности или у истраживачким центрима. Циљ програма је да студенти савладају методе и концепте које ће моћи да примене у систему безбедности, дипломатији, институтима, факултетима, међувладиним организацијама или истраживачким центрима. Успешним завршетком студија, студенти постају део изузетне алумни мреже која има своје представнике у државним институцијама, медијима, невладином сектору, међународним организацијама и привреди. Као полазници овог програма студенти се могу пријавити за стипендију коју додељује мисија ОЕБС у Србији. Конкурс за 2019/20. годину је распистан и детаљне информације погледајте на следећем линку: http://www.fpn.bg.ac.rs/27549

Предавачи: проф. др Мирослав Хаџић, проф. др Богољуб Милосављевић, проф. др Драган Симић, проф. др Радмила Накарада, проф. др Даша Духачек, проф. др Синиша Таталовић, проф. др Немања Џуверовић, проф. др Филип Ејдус, мр Соња Стојановић и други гостујући предавачи из земље и иностранства.

Сарадници: Марко Ковачевић (МА, докторанд) и Тијана Речевић (докторанд).

Водитељ програма: проф. др Филип Ејдус

Обавезни предмети:

Регионална безбедност; Секуритизација и десекуритизација

Изборни предмети:

Савремене теорије безбедности, Савремене теорије међународних односа, Безбедност појединца, државе и друштва, Спољнополитичка анализа, Спољна и безбедносна политика САД, ЕУ као глобални актер, Систем УН, Савремено деловање међународних организација; Род и безбедност.

Мастер из Међународне безбедности омогућиће вам:

  • снажно утемељење у савременим студијама безбедности;
  • широк дијапазон нових концепата и аналитичких инструмената за боље разумевање људске, националне, регионалне и глобалне безбедности;
  • нове вештине које ће вас припремити за каријеру у области националне и међународне безбедности;
  • методолошке алатке за самостални истраживачки рад;
  • познанства унутар заједнице истраживача и одлучилаца у сектору безбедности.

Услови за пријаву:

Одговарајуће високо образовање из друштвено-хуманистичких области. Одлично познавање енглеског језика.
За све студенте се организује пријемни испит и организује разговор са комисијом која на основу свих елемената доноси одлуку о избору кандидата.
Сви кандидати који конкуришу на мастер академске студије Међународне безбедности могу одвојено да конкуришу и за стипендију ОЕБС-а која покрива трошкове школарине. Као полазници овог програма студенти се могу пријавити за стипендију коју додељује мисија ОЕБС у Србији.

Сви заинтересовани за стипендију мисије ОЕБС треба одвојено да се за њу пријаве. Више информација о конкурсу за ову стипендију биће доступно ускоро како на овом сајту тако и на сајту мисије ОЕБС.

  • Рок за пријавu на конкурс ФПН је 27. септембар 2019.

Полагање пријемног испита

Литература за пријемни испит: Филип Ејдус, Међународна безбедност: теорије, сектори и нивои, Службени гласник, Београд, 2012.
(књига доступна у скриптарници Факултета политичких наука)

Пријемни испит се састоји из два дела. Први део обухвата превод текста са енглеског насрпски језик;  други део подразумева писање есеја на задату тему која се тиче међународне безбедности. Пријемни испит укупно траје 90 минута. Након пријемног испита биће одржан интервју са кандидатима.

Термин пријемног испита за упис у школску 2020/21. годину  је ____.10.2020. године у _____ часова.

За више информација, заинтересовани могу доћи средом од 13 до 14,30 часова у кабинет 99 или контактирати Марка Ковачевића (marko.kovacevic@fpn.bg.ac.rs).

Све додатне информације о програму, предавачима, конкурсу за упис, стипендији и искуствима бивших студената можете пронаћи на страници: http://www.medjunarodnabezbednost.com

 

Студијски програм је акредитован 2015. године.

Семестар: 1
ПРЕДМЕТ СЕМЕСТАР СТАТУС ЧАСОВИ (П+В) ЕСПБ
Реформа сектора безбедности 1 обавезан 2+1 6
Мастер семинар 1 обавезан 6
Изборни блок 1 (бира се 18 ЕСПБ)
ПРЕДМЕТ СЕМЕСТАР СТАТУС ЧАСОВИ (П+В) ЕСПБ
Регионална перспектива мира и сукоба 1 изборни 2+1 6
Секуритизација и десекуритизација 1 изборни 2+1 6
Савремене теорије безбедности 1 изборни 2+1 6
Род и међународна безбедност 1 изборни 2+1 6
Теорије и типологије сукоба 1 изборни 2+1 6
Семестар: 2
ПРЕДМЕТ СЕМЕСТАР СТАТУС ЧАСОВИ (П+В) ЕСПБ
Регионална безбедност 2 обавезан 2+1 6
Завршни рад 2 обавезан 12
Изборни блок 2 (бира се 12 ЕСПБ)
ПРЕДМЕТ СЕМЕСТАР СТАТУС ЧАСОВИ (П+В) ЕСПБ
Европска унија као глобални актер 2 изборни 2+1 6
Евроатлантска безбедност 2 изборни 2+1 6
Међународни регионализам и интеррегионализам 2 изборни 2 6
Политичка регулација етничких сукоба и односа 2 изборни 3 6
Употреба силе у међународном праву 2 изборни 2+1 6