Вести

,,КОРУПЦИЈА ЈЕ КРИМИНАЛАН ЧИН” – дебата на Правном факултету у Нишу

На дебати под називом „Србија и ЕУ: Борба против корупције “, одржаној на Правном факултету Универзитета у Нишу, предочено је да корупцију није могуће у потпуности искоренити, али је неопходно осмислити ефикасне стратегије и културом, васпитањем и образовањем је смањивати. Говорници на дебати били су проф. др Чедомир Чупић и проф. др Дејан Миленковић са Факултета политичких наука у Београду и Немања Ненадић из невладине организације Транспарентност Србија ТБЦ.

‚‚Корпуција може на организован, систематичан и системски начин да захвати једно друштво, услед чега оно постаје владавина уцене. Њени узроци леже у људској похлепи, ауторитарним владавинама, сиромаштву и империјалним политикама“, рекао је проф. др Чедомир Чупић. Он је објаснио да се кроз дугорочне и средњорочне стратегије мења свест грађана и власти о том проблему. Професор Чупић истакао је да се ефикасност показује у краткорочној стратегији, усвајањем антикорупцијских закона и доследном применом оштрих казни.

Немања Ненадић казао је да је корупција један од главних фактора који нарушава вредности Европске уније. Након уласка нових земаља у Унију, наметнуо се проблем одрживости борбе против корупције. Решавање проблема изискивало је успостављање институција, усвајање закона и остваривање суштинског напретка уместо пуког испуњавања услова, од самог почетка процеса приступања. Ненадић је додао да је битно да грађани утичу на власт да борбу против корупције формулише као један од политичких приоритета.

‚‚Немогуће је правно предвидети и санкционисати све аспекте корупције, јер је она ствар етике, морала и добрих обичаја. Потребно је да корупција буде морално непожељна категорија у друштву“, подвукао је проф. др Дејан Миленковић. Он је закључио да је приликом формулисања и преузимања стандарда Европске уније потребно у будућности створити применљив правни оквир, путем којег би се ти стандарди реално имплементирали.

Дебата у Нишу део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево. Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

 

_DSC0091 _DSC0104 (1) _DSC0106_DSC0087 _DSC0082 _DSC0075 _DSC0070 _DSC0062 _DSC0053 _DSC0039 _DSC0031 _DSC0030 _DSC0024 _DSC0015