Вести

Пети јубиларни Дани јавних политика

На Факултету политичких наука отворени су пети, јубиларни Дани јавних политика који ће се ове године бавит темам грађевинске политике, јавног заговарања, улоге грађана у промени јавних политика, приватности на интернету, реформом јавне управе и сличним. Организатор ове традиционалне манифестације је Група за анализу и креирање јавних политика у сарадњи са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду. О овим темама говориће како креатори, тако и доносиоци одлука и политика, представници академске јавности, приватног сектора, државних институција и организација цивилног друштва.

Дане јавних политкика отворили су Тамара Вуков испред Групе за анализу и креирање јавних политика, професор др Дарко Надић испред Факултета политичких наука, Гордана Филиповић испред Фондације Конрад Аденауер и др Мартин Диетз испред огранизације ,,PERFORM“.

Професор Надић поздравио је све учеснике конференције у име управе Факултета, пожелео им успех у будућем раду, и нагласио је да је одржавање петих јубиларних Дана јавних политика успех и знак заинтересованости за разумевање начина њиховог функционисања, самим тим и партиципације грађана. ,,Дани јавних политика су један леп пример сарадње Конрад Аденауер фондације, Групе за анализу и креирање јавних политика и Факултета политичких наука, који су омогућили студентима да осим саме теорије о процесима настанка јавних политика чују и живу праксу.“, закључио је Надић.

,,На различите начине, из различитих перспетива наредних дана бавићемо се бројним темама у доношењу одлука при креирању јавних политика. Можда су некада у питању различите перспективе и циљне групе којима се посвећујемо, али је суштина у томе да ми већ годинама врло успешно и доследно да у сарадњи са младим људима, институцијама Владе Републике Србије покушавамо да јавне политике у фокус као нешто што је врло значајно за нас као обичне грађане, за нас као гласаче.“, нагласила је Гордана Филиповић. Можда је неправедно понекад, да од креатора и доносиоца јавних политика, стално нешто захтевамо и очекујемо, у том контексту наш лични допринос је кључан, подвукла је Гордана.

,,Дозволите ми да се прво захвалим Конард Аденауер фондацији која је учествовала у организацији овог догађаја, пруживши ми приликуц да будем њен део. Проблем друштвених наука у Србији огледа се у ограниченом приступу информацијама и одлукама на институционалном нивоу, и тај вид нетранспарентности кочи њен даљи институционални напредак.“, рекао је Мартин. Он је додао да се организација ,,ПЕРФОРМ“ пружа подршку младим истраживачима у Србији и земљама региона кроз допринос друштвеним истраживањима на пољима економије, политике, друштвених односа који су актуелни данас, оценио је Мартин.

Након отварања, одржано је више предавања. Државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић предочила је учесницима Дана тему „Грађевинска политика Републике Србије – проблеми и примери добре праксе“, стављајући акценат на електронску грађевинску дозволу која је, по њеним речима, упечатљиво смањила време чекања издавања исте. “ А када је у питању регулаторни оквир, Закон о нелегалним објектима има три фазе- прва је попис, док се друга тиче доношење решења грађевинских инспектора,” објаснила је државна секретарка. На крају, како наводи, трећа фаза представља доношење решења о легализацији објекта.

Предавање „Правци развоја туризма у Србији“ одржао је доц. др Мирослав Кнежевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, истичући туризам као важан друштвено-економски феномен, али и значајан фактор на шире друштво. „Да је туристички сектор један од оних који се у нашој земљи веома брзо развијају, показује и податак да је у првих 8 месеци ове године број страних туриста удвостручен у односу на исти период претходне,“ поделио је др Кнежевић. Такође, његов закључак је формулисан као савет младима да се, пре него што реше да посете друге земље, упознају прво са Србијом.

“Повезивање доносиоца одлука са истраживачком заједницом у процесу креирања јавних политика” назив је последњег предавања првог дана, на којем је говорила МА Светлана Кијевчанин, представница ПЕРФОРМ-а. “Наш главни циљ јесте успостављање недостајућих веза у систему, али постоје и тежње попут утемељења јавних политика на чињеницама и доказима, као и замена идеолошког вођења политике рационалним управљањем,” указала је Кијевчанин. Проблем може бити, навела је, жеља доносиоца одлука да дођу до брзих решења, док је, са друге стране, истраживачима неопходно време.

Дани јавних политика биће настављени у суботу и недељу.

лити

 

 

Related Posts