Вести

Одржано предавање ,,Енергетска стратегија Кипра: Повезаност са Западним Балканом“ амбасадора Републике Кипар Њ.Е. Димитриоса А. Теофилактуа

Предавање на тему ,,Енергетска стратегија Кипра: Повезаност са Западним Балканом“, амбасадора Републике Кипар Њ.Е. Деметриоса А. Теофилактуа (Demetrios A. Theophylactou), одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић пожелео је добродошлицу амбасадору Њ.Е. г. Димитриосу А. Теофилактуу и поздравио све присутне. Он је исткао важност енергетске стратегије у читавој међународној политици и улогу односа Републике Србије и Републике Кипар у свему томе. ,,Република Србија и Република Кипар имају одличне односе и веома смо захвални Републици Кипар за све што ради за Србију и њен интегритет. Изузетно ми је драго што студенти имају прилику да чују предавање Њ.Е. Димитриоса А. Теофилактуа, не само као дипломате, већ као и професора“, рекао је декан проф. др Драган Р. Симић.

Амбасадор Републике Кипар Њ.Е. г. Димитриос А. Теофилакту нагласио је да му је данашње предавање последње у улози амбасадора у Републици Србији. Њ.Е. г. Теофилакту означио је енергетске изворе као најважнију компоненту међународних односа. ,,Око Кипра налази се ексклузивна економска зона у којој је експлоатација гаса регулисана међународним правом. Србија и Кипар би могли да буду транзитне тачке на путу гаса ка осталим европским земљама“, изјавио је амбасадор Теофилакту. Он је истакао да природан гас има виталну улогу у преласку на коришћење одрживих извора енергије. Њ.Е. г. Теофилакту поентирао је да би Република Кипар и Република Србија требало да сарађују због енергетске ефикасности и економичнијег коришћења обновљивих енергетских извора.

Предавању су присуствовали студенти Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД) и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је одржано у Центру за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

   

Related Posts