Вести

,

Одржана трибина „Парламентарна дипломатија“

У оквиру недеље парламентаризма, у организацији Европског студентског форума, на Факултету политичких наука одржана је трибина на тему парламентарне дипломатије. Искуства народних посланика пренеле су Стефана Миладиновић, Вјерица Радета, Гордана Чомић и Александра Томић.

Гордана Чомић истакла је да је за питања спољне политике парламент идеалан простор као место за постизање друштвеног договора. „Парламентарне делегације су прилика да се излобира у различитим међународним организацијама оно што је договорено на друштвеној агенди“, објаснила је Чомићева. Такође је додала да је недавно уставновљена и Парламентарна скупштина Југоисточне Европе што је битно за стварање идентитета региона.

Народни посланик Вјерица Радета, навела је да је пре разговора о парламентарној дипломатији важно указати на проблеме у парламентарној демократији. „Пословник којим се Народна скупштина тренутно руководи је застарео и има недостатке када је у питању процес бирања посланика који ће бити део парламентарних делегација“, упозорила је Радета.

„Улога посланика у парламентарним делегацијама је двојака – да представљају политику државе, било из виђења позиције или опозиције, али и да представљају своје политичке странке“, изјавила је Александра Томић. Предочила је и да је у последње време све већа парламентарна активност између српских делегација и делегација Европског парламента, што је у складу са током европских интеграција. „Различитост у ставовима је велика демократска вредност“, подвукла је Томићева.

Стефана Миладиновић је оценила да је од изузетне важности да посланици учествују на међународним форумима. „Ниједна држава која жели да се развија и напредује не сме да штеди на дипломатији“, рекла је Миладиновићева. Поред тога, подсетила је да народни посланик у парламентарним делегацијама самостално одлучује, иако веома често заступа интересе државе.


Related Posts