Вести

,

Позив за курс у оквиру пројекта Holistic Radicalisation Prevention Initiative

Као партнер у имплементацији пројекта HOPE (Holistic Radicalisation Prevention Initiative) и његове Мреже – Балкан, Јужно и Источноевропски центар знања о радикализацији – Струковно удружење сектора безбедности организује кратак курс на тему:

Могућности превенције радикализације, ризици радикализације у затворима и рехабилитација и социјализација радикализованих појединаца након издржавања казне затвора

У првом блоку курса фокус ће бити на уводу у појам радикализације и могућности превенције. У другом блоку акценат је на радикализацији која се дешава у затворима и шта систем може да уради да се та појава спречи или бар умањи, и најзад, у трећем делу, какав је третман бивших радикализованих затвореницика када напусте установе издржавања казне у окружењу у коме се након тога налазе и социјализују.

За похађање курса се могу пријавити студенти мастер и докторских студија (али и студенти основних уколико се баве овим темама и заинтересовани су за њих). Пријава укључује слање биографије на мејл security.sector.ngo.gs@zoho.com до 9. септембра 2023. године. Курс ће се одржати онлајн у терминима 11, 12. и 13. септембар 2023. године у 11.00 часова и трајаће око сат времена.

Курс изводи др Марија Поповић Манчевић, доценткиња на катедри за безбедност Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду (кратка биографија у наставку).

Марија Поповић Манчевић је доктор политичких наука и доценткиња на катедри за безбедност Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду. Бави се истраживањем људске безбедности, тероризма и насилног екстремизма, националног идентитета и везе између трансформације идентитета и безбедности. Написала је више од 30 радова на ове теме, укључујући и коауторство у монографији ,,Организовани криминал и тероризам” из 2023. године. Била је члан више националних радних група за израду стратешких докумената из области националне безбедности, борбе против тероризма и подзаконских аката из области унутрашњих послова. Чланица је Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама у Београду и сарадник Струковног удружења сектора безбедности из Београда. Течно говори енглески, а такође се служи шпанским и француским језиком.

Related Posts