Вести

,

Дебата о Европској унији

Дебата о Европској унији одржана је на Факултету политичких наука у организацији удружења студената ,,Бастион“. На догађају су говорили професор Факултета политичких наука др Владимир Павићевић и професор Правног факултета др Милош Јовановић.

„Европска унија се неће распасти јер је развила механизам за суочавање и решавање криза. Кризе у ЕУ су редовна појава, али оне нису довеле до распада“, изјавио је Павићевић. Излазак Велике Британије из Уније, као ни претходне кризе неће пољуњати њену стабилност, оценио је Павићевић. „Brexit је добар за ЕУ, то је велика победа за демократију јер се коначно чуо глас народа. Превелик је број чланица да би могла неометано да функционише као политичка заједница“, надовезао се Јовановић. Такође, истакао је да је проблем Европске уније непостојање европског колективног идентитета и превелика хетерогеност заједнице која се чак и протеком времена тешко превазилази.

„До јачања антиинтеграцијских странака долази са сваком појавом кризе као што је тренутно случај са мигрантском кризом. Виталне вредности ЕУ су поштовање људских права, слобода и недискриминисање мањина којих се она и придржавала у погледу мигрантске кризе“, објаснио је Владимир Павићевић. Оценио је да је деловање Мађарске и Пољске у случају кризе порука за Србију, да чак и након усласка у Унију постоји могућност за лични став навео је Павићевић. „Не постоје истински европске вредности, нити је ЕУ унутар себе довољно солидарна. Живимо у специфичном времену где се различитости негирају, а оне су и више него очигледне“, указао је Милош Јовановић. На самом крају дебате Јовановић је предочио и да модернизација не долази споља, већ она мора бити започета унутар саме државе.


Related Posts