Вести

Одржана трибина „25 година од НАТО бомбардовања СРЈ“

Трибина на тему „25 година од НАТО бомбардовања СРЈ“, на којој су говорили проф. др Слободан Самарџић са Факултета политичких наука, проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета и директор Института за новију историје Србије, др Мило Бјелајац, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Професор др Милош Ковић указао је на чињеницу да уколико желимо да разумемо геноцид на Косову и Метохији, морамо га тумачити кроз историјски контекст. Он је истакао догађаје који су претходили НАТО бомбардовању. „Година 1690, заједно са Великом сеобом Срба је кључан тренутак, јер тада Албанци долазе у масама и креће почетак геноцидног стања. Напади деведесетих на Републику Српску и бомбардовање 1999. су уствари били прве борбене операције НАТО пакта, а Срби су де факто први народ који је ратовао са њима“, подвукао је проф. др Ковић.

Анализирајући ситуацију на Косову и Метохији крајем деведесетих година, др Мило Бјелајац осврнуо се на тадашњу политичку ситуацију у земљи и значај преговора у Рамбујеу. Он је додао да је тада ретко ко одолео тренду инаугурације тада новог поретка либералног глобализма. „Када се ради о демократском друштву треба да постоји нека национална слога као фактор одвраћања и зато се увек они који хоће да вас сломе труде да вас униште изнутра. Много је новца утрошено у циљу да наш народ промени менталитет, схватања и да се усмери њихова политичка активност и расуђивање“, истакао је др Бјелајац.

О резолуцији 1244 и њеном значају за тадашњу ситуацију у Србији, говорио је проф. др Слободан Самарџић. Он сматра да права која је требало том резолуцијом да буду загарантована постоје само у теорији, али не и у пракси. „Србија је, историјски гледано, увек била неутрална, те никада није била чланица било ког војног пакта. Сама резолуција вратила је поредак на колосек и са војног и са правног аспекта, али због политичког руковођења са друге стране права, дошло је до поновног колапса 2004. године“ , нагласио је проф. др Самарџић.

Трибину је организовала студентска организација Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Модераторке трибине биле су студенткиње Невена Петровић и Јована Шешум из студентске организације Тимска иницијатива младих.

Related Posts