Вести

,

Одржано предавање др Јана Оберга ,,Пракса решавања сукоба: Сирија, фотографије и медијске слике”

У оквиру Регионалних мастер студија мира на Факултету политичких наука 26. и 27. марта одржано је дводелно предавање ,,Пракса решавања сукоба: Сирија, фотографије и медијске слике”. О овој теми говорио je директор Транснационалне фондације за истраживање мира и будућности др Јан Оберг.

„Захваљујући анализама можемо знати много о дешавањима у свету. Ипак, најбољи начин за разумевање светске ситуације је бити на лицу места, као што сам ја био у Сирији“, објаснио је др Оберг. Према његовим речима, када је у питању Сирија – слободни медији не постоје. Он додаје да слике стања ове државе нису биле објављене ни у једним главним медијима. „Оно што ми морамо узети у обзир је да таблоиди преносе оно што им је речено. Слободан новинар је готово само имагинација“, рекао је др Оберг.

Јан Оберг је навео да се крупни проблеми не могу решити без погледа у будућност. Додао је да је битно запитати се у каквом свету је вредно живети кроз десет година. „Не треба сумњати у важност изучавања студија мира. Мора се радити напорно јер су за лидерство у свету неопходни стручни људи“, казао је др Оберг. Он сматра да је пресудно подстаћи људе да конструктивно размишљају. Др Јан Оберг је закључио да би у атмосфери конфликта требало сести и разговарати.


Related Posts