Вести

,

Одржано предавање ,,Империја – ствар по себи”

Предавање под називом ,,Империја – ствар по себи” одржао је проф. др Леонид Петрјаков на Факултету политичких наука у организацији Центра за руске студије. Главни аспект његовог обраћања били су механизми империје и њено функционисање у традиционалном, као и у модерном облику.

Професор је назначио да у империјализму термини попут личне воље грађанина и доминација закона над силом нису појмљиви јер се супротстављају социјалном механизму који империја као таква представља. ,,Симбол империјализма представља змија која једе саму себе приказујући вечно и бесмислено кретање. Као и змија, империја скида и обнавља своју кожу”, објаснио је Петрјаков. Говорећи о модерном добу, професор је предочио да се империја подмлађује споља а остаје иста и стара изнутра.

Професор Леонид Петрјаков је појаснио да је основни објединитељ традиционалне империје идеја која се појављује у религији и да је идеал империјализма да тежи светској власти, стога се представља као оваплоћење врховности на земљи. ,,Поменута појава се базира на исконструисаним уверењима и вредностима, за шта су савршени примери Византија, СССР, као и Отоманска и Руска империја”, појаснио је Петрјаков. Он је даље указао да се као последица оваквог начина владања постиже управљање народом као уздама.

Један од главних митова империјализма јесте изграђена  слика њега као пожељног и сличног царству небеском коме треба тежити, нагласио је предавач. ,,Када се отварала архива после пада СССР-а, све тајне су могле бити откривене сем митова, јер су они jeдини били бастиони историјског сазнања”, употпунио је професор. Један од примера је и комунизам, узимајући у обзир да у таквим системима нема самостално мислећих индивидуа, закључио је Петрјаков.


Related Posts