Вести

,

Одржана панел дискусија „Постаје ли Србија депонија?“

Панел дискусија на тему „Постаје ли Србија депонија?“ која је уједно била и последња активност у оквиру Недеље одрживог развоја, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници су били мр Горан Чабради из Зелене странке, проф. др Дарко Надић као руководилац ЦЕПОР-а и мастер програма Еколошка политика и Андреј Бојић испред Министарства заштите животне средине. Модератор овог панела био је МА Марко Вујић, секретар мастер студија Еколошка политика.

Дискусију је отворио Андреј Бојић који је истакао да је медицински отпад горући проблем у Републици Србији и да смо сви својим (не)чињењем поприлично томе допринели. „Србија је загађена, али смо далеко од депоније. Животна средина је важна због свих нас и зато људи морају да почну да разумеју природу“, додао је Бојић. Према његовом мишљењу за побољшање тренутног стања еколошке ситуације у земљи битан је баланс између високих казни и санкција, али и непрестано подизање свести грађана поводом овог питања.

„Данашње стање последица је вишедеценијског немара зато што смо годинама сматрали да постоје битније теме у нашој земљи од екологије“, оценио је Чабради. Он је указао на то да су грађани изузетно заинтересовани за ову тему јер је преко 90% становништва вољно да рециклира, а немарност према животној средини сматра екотероризмом. „Казнена политика је неупитна, мора да постоји као и у свуда у свету, мада казне не решавају све проблеме, али су добра опомена свакоме од нас“, нагласио је председник Зелене странке.

Професор др Дарко Надић образложио је да хемијски отпад данас највећи проблем иако нико од еколога током историје то није могао да предвиди, али да се и даље не издваја довољно новчаних средстава за решење истог. „Питање екологије и отпада не треба да буде политизовано, већ треба да буде изнад сваке политике јер у супротном постаје само тема препуцавања странака“, упозорио је Надић. На самом крају он је предочио да еколошка свест треба да се гради од малена, у породици и да сви сносимо одговорност за штету нанету природи.


Related Posts