Вести

, , ,

Конкурс за шесту Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић

Фондација др Зоран Ђинђић и Факултет политичких наука Универзитета у Београду расписују конкурс за шесту Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић, која ће се ове године бавити темом “Разграничење у сложеним друштвима“. Школа се одржава у Београду од недеље 21. октобра до суботе 27. октобра 2018.године.

Конкурс ће бити отворен од понедељка 24. септембра до петка 05. октобра 2018. године.

Циљ 6. регионалне школе политичке филозофије др Зоран Ђинђић је да окупи 20 младих стручњака из области друштвених наука из региона западног Балкана (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија) који би заједно учили, анализирали и расправљали о појму и проблемима разграничења у сложеним друштвима какве су демократије овог региона. Тема разграничења посебно је важна за разумевање политичке филозофије др Зорана Ђинђића, чија су најважнија политиколошка дела (попут Недовршене државе) посвећена управо тој теми. Др Зоран Ђинђић је након 1988. године, значајан део своје академске каријере посветио анализирању могућности етничког разграничења међу народима на западном Балкану. У јеку пада комунизма, др Зоран Ђинђић био је далеко испред свог времена, сматрајући да је мирно и праведно разграничење међу балканским народима могуће једино уколико се као структурни предуслов успостави адекватна репрезентација мањина, односно истинска представничка демократија. Тај услов ни данас није у потпуности испуњен ни у једној земљи западног Балкана.

Право учешћа имају студенти основних (друга, трећа и четврта година студија) и мастер студија Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Предност приликом селекције имаће млади који су друштвено ангажовани кроз рад на универзитету, институтима, у невладином сектору или кроз политички активизам. У оквиру школе биће организована предавања, радионице и студијске посете.

Трошкови превоза и смештаја за учеснике који нису из Београда биће покривени.

Пријава за учешће обухвата:
• CV
• мотивационо писмо од минимум једне А4 стране;

Документацију је неопходно послати до петка 05. октобра 2018. до 17h на адресу djokvucic@fondacija-djindjic.org

За сва додатна питања телефон за контакт је +381 11 2623 056.

Related Posts