Вести

,

Приказан филм ,,Дух Хане Арент“

Документарац ,,Дух Хане Арент“ приказан је на Факултету политичких наука у оквиру предмета Политичка антропологија. По завршетку филма уважени професор др Чедомир Чупић одржао је предавање о животу и делу познате теоретичарке двадесетог века.

Проф. др Чупић наглсио је да овај филм не говори само о Хани Арент као значајној личности, већ и о историјском периоду у коме је она живела – времену између два светска рата. Професор је навео да је теоретичарка Арент човечанству оставила многе невероватне ствари и да то како је она видела свет можемо разумети само плуралистичким начином гледања. „Упркос свим изазовима са којима се суочавала, задржала је своју женственост, показала је да може да буде равноправна тамо где су хиљадама година доминирали мушкарци. Изједначила се са мушим полом и многе надмашила својом бистрином и даровитошћу”, истакао је професор Чупић.

Професор је рекао да се Хана Арент издвојила као једна од најеманципованијих жена двадесетог века и додао да је била велики пример женском роду. Чупић је објаснио да теоретичарка својим начином размишљања преплавила планету и показала да жене нису ништа мање способне од мушкараца, бавећи се суштинским питањима човека као индивидуе. „Треба да се навикнемо на разлике и да их схватимо, јер ако то не урадимо остајемо заробљени и можемо лако да подлегнемо предрасудама и стереотипима – да одвојамо људе на црно и бело. Чак и ако их одвојимо, не смемо никада заборавити њихов лош карактер јер ако им се он опрости, они у једном тренутку могу почети да доминирају нама”, закључио је проф. др Чупић.

Догађај је организовала асистенткиња др Милица Јоковић са Факултета политичких наука.

 

 

 

Related Posts