Вести

Одржан вебинар ,,Вилсон, Рузвелт и српско-амерички односи“

Вебинар на тему ,,Вилсон, Рузвелт и српско-амерички односи“ одржан је путем платформе Zoom. Говорници су били декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић,  доц. др Стеван Недељкови и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Стеван Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду говорио је о Вудроу Вилсону и Френклину Рузвелту као најутицајнијим америчким председницима. У свом коментару књиге декана проф. др Драгана Р. Симића ,,Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта“ истакао је да се овом књигом враћа фокус на улогу појединаца у стварању историје. ,,Важно животно дело декана јесте његово бављење међународним поретком, нарочито после два светска рата. Поред великог теоријског доприноса, он слика дух тог времена“, навео је доц. др Недељковић.

Мр Драган Живојиновић истакао је да су значајне књиге значајне баш зато што отварају велика питања, каква је и књига проф. др Драгана Симића. Он је предочио да се историја америчке спољне политике може разумети кроз идеје. ,,Књига проф. др Драгана Р. Симића отвара, поред четири постојеће, и пету – рузвелтовску школу америчких спољних послова. Рузвелт је био либерал, али и реалиста, а његова заоставштина поставља још једно питање за савремено друштво – шта данас можемо научити из његовог рада“, поентирао је мр Живојиновић.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић, приближио је учесницима вебинара своје искуство током рада на књизи о поменутим америчким председницима. Он је представио основне особине, сличности и разлике Вудроа Вилсона и Френклина Рузвелта. ,,У већини дела остаје нешто да се изоштри и додатно појасни, а поменуте председнике, због њихове слојевитости и сложености, било је додатно тешко објединити у једну целину. Вилсон брани јавну дипломатију, јавне преговоре, али одбацује равнотежу снага, уз уверење у морал држава и народа, док Рузвелт ојачава улогу државе и интегрише ,,четири слободе“ у амерички поредак. Све у свему, обојица су неизоставни за разумевање двадесетог века“, закључио је проф. др Симић.

Модератор вебинара био је Никола Рајић са Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић из Новог Сада.

Вебинар је организован у сарадњи Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић из Новог Сада, у оквиру пројекта „Од сувих шљива до “Српских Аполо 7“: Шта (не) знамо о српско-америчким односима?“, који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts