Вести

Позив на панел дискусију – Сарадња Кине са државама Западног Балкана и Вишеградске групе

Београдски фонд за политичку изузетност организује панел дискусију ,,Сарадња Кине са државама Западног Балкана и Вишеградске групе”. Панел дискусија ће се одржати у среду, 27. фебруара  2019. године са почетком од 17 часова у слушаонци 3 на Факултету политичких наука (Јове Илића 165).

Панел дискусију се организује у оквиру пројекта ,,Компаративна анализа односа држава Вишеградске групе и Балкана према повећаном присуству Кине’’ који спроводи у сарадњи са Прашким институтом за безбедносне студије (Prague Security Studies Institute – PSSI), а уз подршку Вишеградског фонда.

Кина је присутна на Балкану као никада раније. Србија се налази на самој граници са Евопском Унијом те представља државу која се налази на ,,новом путу свиле’’. Србија је обухваћена Кинеском Belt and Road Initiative (BRI) и у неколико претходних година сведоци смо константног прилива кинеског капитала у Србију, улагања у инфраструктуру, сусрета званичника две државе на највишим нивоима, као и све већом културном разменом.

Србија, а додатно и државе Вишеградске групе, представљају пречицу којом Кина може стићи до већих, европских тржишта, те је пораст интересовања и улагања у овај регион логичан, као и пораст утицаја који уз то долази.

Циљ панел дискусије јесте представљање прелиминарних налаза компаративне анализе овог утицаја, који је са једне стране прихваћен као добродошао и сматра се да у потпуности треба искористити користи који уз њега долазе, док са друге подстиче скептицизам и одређена питања која се односе на стварну природу ових улагања.

Уводни говорник:

Професорка др. Драгана Митровић, Институт за азијске студије

Говорници:

Страхиња Суботић, Центар за европске политике
Стефан Владисављев, Београдски фонд за политичку изузетност

Related Posts