Вести

Одржана трибина са Иваном Ивановићем

Трибина под називом  „Медијски мрак и медијска етика“, на којој је говорио новинар и ТВ водитељ Иван Ивановић, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Тимске иницијативе младих (ТИМ).

Иван Ивановић објаснио је какво је тренутно стање у медијима, а као пример навео је своје вишегодишње искуство на телевизији. „Радио сам дванаест година на националној фреквенцији и након толико времена желим да вам поручим да је неопходно да се сваког дана борите, уколико желите да живите часно од свог посла“, нагласио је Ивановић. Он је упозорио да млади данас треба да раде у оној клими која ће њихов потенцијал изнедрити на најбољи начин. „Новинарска етика постоји у теорији, али у пракси не функционише како би требало јер не постоје санкције за непридржавање правила“, појаснио је водитељ. Ивановић је истакао да је национална фреквенција јавно добро које једино једна влада може да контролише. „У медијима се, осим политичког утицаја, води итекако рачуна и о протоку финансија“, навео је новинар.

Говорећи о новинарској етици у Србији, Ивановић је нагласио да се она код нас не поштује у довољној мери и додао да начин на који се поједини новинари данас изражавају, превазилази границе моралне одговорности. „Важно је да негујете оно што носите у себи, ви сте ти који правите добру емисију. Велики проблем је чињеница да не постоји правилан вид јавне расправе. Људи генерално не могу да се изјасне о ономе што им не одговара због недовољне слободе медија“, истакао је новинар. Ивановић је поручио како омладина увек и свуда треба да мисли својом главом, да се одупре притисцима који долазе са разних страна и да чврсто верује у своје снове и амбиције како би ти снови, једнога дана, постали стварност.

Модераторка трибине била је студенткиња треће године Факултета политичких наука Александра Милинковић из ТИМ-а.


Related Posts