Vesti

Saopštenje za javnost: Dijalog o izborima 2020.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija organizuju seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine. Izbori su centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Republika Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema. I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese.

Uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Republici Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta. Na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak.

Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo organizovali su prve razgovore koji će se nastaviti, kako je i dogovoreno na žustrom, ali ipak konstruktivnom sastanku koji je juče održan na Fakultetu političkih nauka.

Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti. Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i koji dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora.

Četiri oblasti ćemo nastojati da pokrijemo na narednim skupovima: finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administraciju, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Format:
Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je bilo neophodno kako bi se u ovako delikatnom trenutku omogućila konstruktivna i otvorena rasprava. U debatama će se i dalje primenjivati Chatham House pravilo¹ i pozivamo medije da to poštuju.

Dragan R. Simić
Dekan Fakulteta političkih nauka

Milan Antonijević
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, Srbija

***

[1] https://www.chathamhouse.org/chatham-house-rule
Chatham House pravilo obavezuje svakog učesnika debate na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama drugih učesnika. Događaji koji se organizuju po pomenutim pravilima zatvoreni su za širu javnost i medije.