Вести

Отворена конференција ,,Српско-aмерички односи: тридесет година од пада Берлинског зида“ поводом обележавања 15 година Центра за студије САД

Поводом обележавања петнаест година постојања Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, отпочела је конференција ,,Српско-амерички односи: тридесет година од пада Берлинског зида“.  Скуп су свечано отворили декан Факултета, проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, Тимоти Стендарт.

Оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава, проф. др Драган Р. Симић захвалио се на помоћи и поверењу Амбасади САД, без које, како наводи, рад Центра не би био могућ. Декан је упутио и захвалнице особљу Амбасаде, Вукици Станковић, Мили Антонић и Татјани Бакрачлић, пуковнику Роберту Хамилтону, академику Димитрију Стефановићу, помоћнику директора Канцеларије за Косово и Метохију, Дамјану Јовићу, начелнику поликлинике Војно-Медицинске Академије, Радету Прелевићу и управници Центра за америчке студије Филозофског факултета Универзитета у Београду, проф. др Радини Вучетић.

Декан је посебно поздравио студенте свих четрнаест генерација америчких студија.

,,Центар је основан 2004. године као резултат заједничког напора и улагања Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Одељења за односе са јавношћу Амбасаде Сједињених Америчких Држава. Он представља интерно интелектуално и научно језгро које нуди различите облике усавршавања онима који желе да проучавају историју и спољну политику, политички систем, институције, културу и уметност, као и различите облике друштвеног организовања у САД-у“, изнео је др Драган Р. Симић.

Драган Р. Симић истакао је и да ,,Потреба за проучавањем и разумевањем светске водеће силе, Сједињених Држава, остаје витална потреба свих земаља света, па и Републике Србије. Приоритетни су добри односи између наше две земље, које красе изузетно разумевање, ратна савезништва, али може се рећи и искрено пријатељство“.

Од 2016. године, Центар је домаћин групе студената Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, са чијим Департманом за политичке науке наш Факултет има потписан споразум о сарадњи. Декан је је обавестио присутне да је у припреми велики и значајан пројекат између нашег Факултета и Универзитета Државе Охаја, који подразумева размену студената и професора обе институције, као и извођење бројних заједничких истраживања.

Затим се присутнима обратио и Тимоти Стендарт. Нагласио је да је „Велико задовољство бити овде данас, јер је сарадња Центра и Амбасаде пре свега утемељена на пријатељству. Оно што бих хтео да издвојим у вези са Факултетом политичких наука је чињеница да сте одлични представници академског дела нације, али и саме државе“. Представник Амбасаде исказао је искрено одушевљење одлуком Градског већа Београда о постављању споменика некадашњем председнику ВудроуВилсону. Стендарт је напоменуо да је међусобно уважавање вредности и култура важан фактор у одржавању односа, те се осврнуо и на квалитет наставе Факултета. Он је истакао да се амерички професори овде сусрећу са квалитетним и изазовним питањима, док се студенти на размени у Америку враћају са озбиљним знањем и позитивним утисцима.

Након свечаног отварања конференције уследило је предавање декана Америчког Универзитета из Каира и сарадника Центра за грађанско ангажовање Бард колеџа,проф. др Џејмс Кетерера на тему „Међународни поредак и спољна политика Сједињених Америчких Држава у време администрације Доналда Трампа“. Модератор предавања био је проф. др Драган Р. Симић.

Џејмс Кетерер се захвалио на позиву да по други пут учествује на конференцији коју заједнички организују Факултет политичких наука, Америчка амбасада у Београду и Центар за студије Сједињених Америчких Држава: „Желео бих да честитам свима који су радили у Центру за студије САД још од његовог оснивања, јер су они током година започињали и отварали неке од веома значајних и тешких тема које се тичу односа Србије и Сједињених Америчких Држава“. Додао је и да је токомпетнаест година Центар повезао многе људе како у Србији, тако и у Америци. „Честитао бих декану Симићу, који јe и оснивач и директор Центра, на сјајном раду протеклих петнаест година. Унапред се радујем нашој даљој сарадњи, као и сарадњи Факултета политичких наука са Универзитетом у Каиру”, рекао је Кетерер.

Према речима професора Кетерера људи би требало да се више укључе у спољнополитичка догађања на међународној политичкој сцени и додао да то није случај са већином Американаца. „Избори у Сједињеним Државама се не добијају на спољнополитичким темама, јер су америчка спољна политика и устав САД конструисани тако да се моћ налази у рукама председника, закључио је проф. др Џејмс Кетерер.

Related Posts