Вести

Одржано предавање „Промишљање америчке Велике стратегије: од оснивања Републике до данас“

Професор са Охајо Стејт Универзитета,  др Кристофер Мекнајт Николс одржао је предавање на тему „Промишљање америчке Велике стратегије: од оснивања Републике до данас“ путем платформе ZOOM.

Проф. др Кристофер Мекнајт Николс истакао је важност америчке Велике стратегије, која се кроз године непрестано мењала. Он је, фокусирајући се на разлике између администрација америчких председника, објаснио како су ове различите методе обликовале глобална питања као што су климатске промене, демократија и међународни односи. „Велика стратегија данас се сматра кључним инструментом који се стално прилагођава новим изазовима и динамици међународних односа. Њу увек треба усклађивати са националним интересима и променама у светској политици“, нагласио је  проф. др Мекнајт Николс. Он се осврнуо на важне историјске тренутке, као што је Хладни рат, који су обликовали развој овог концепта. Професор је подвукао да су два главна проблема Велике стратегије били изолационизам и примена доктрина.

Предавање је одржано у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts