Вести

Одржано предавање Ињига Калва Сотомајора

Предавање Ињига Калва Сотомајора са Универзитета Деусто у Билбау на тему „Старење становништва-друштвено-политички и економски ефекти макро тренда 21. века“ одржано је на Факултету политичких наука у организацији ЛИБЕК-а.

Сотомајор је нагласио да се демографска структура становништва мења са политичком структуром, а оне заједно доводе до економских последица. Он је изјавио да је у Азији и Африци присутнија популација старија од 50 година, него у Европи, али и да нас таква демографска ситуација чека за неких 20 година. „Појава старења становништва представља феномен 21. века, а то се догађа због пада наталитета. Људи дуже живе него 70-их и 80-их година, а разлог томе јесте тај што немамо више светских ратова, али и напредак медицине чиме су и методе лечења боље у односу на раније“, оценио је Калво Сотомајор.

Ињиго је напоменуо да је један од кључних фактора који утиче на продуктивност и економску активност становништва 21. века управо старење популације. Он је истакао да старење популације утиче на ефективност радне снаге, али да сама продуктивност зависи од тога којим се послом људи баве и додао да у периоду од 1993. до 2014. године све више има старијих становника у земљама Европе. „У вашој земљи, на пример, има доста рудара и сасвим је логично да старијим рударима теже да раде него млађима, јер овај позив захтева физичку спремност“, рекао је Ињиго. Он је додао да старење популације не би требало да утиче на гласање, али да су старији људи ти који ће пре изаћи на изборе него млади.

Related Posts