Вести

Одржан разговор о књизи ,,Надзирање демократије“ проф. др Славише Орловића на 17. Сабору политиколога

Разговор о књизи ,,Надзирање демократије“ проф. др Славише Орловића, одржан је у оквиру 17. Сабора политиколога на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Разговор су водили проф. др Александра Крстић, проф. др Сања Домазет, проф. др Душан Спасојевић и аутор књиге, проф. др Славиша Орловић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Душан Спасојевић нагласио је да током наших разматрања морамо да уважавамо различите актере, међу којима су и медији, а да је ова књига одговор на те потребе. Он је додао да кроз различите нивое, књига говори о комплексној теми, о опадању демократије. „Можемо да посматрамо ствари као дебату између романтизоване прошлости и савременост која је застрашујућа. Књига нас усмерава на оно што су кључне тачке и на питања која би требало као друштво да поставимо“, саопштио је проф. др Спасојевић.

Проф. др Александра Крстић истакла је да књига пружа добар преглед на то која је улога медија у надзирању демократије. Она је објаснила да је појам надзирања схватила као побољшање, а не нужно као кажњавање. „Мој први утисак читајући књигу може се илустровати синтагмом „велика очекивања“, јер мислим да грађани имају велика очекивања од демократије и медија. Књига је написана на једноставном језику, са пуно цитата других аутора и изврсним ауторским печатом који нам приближава односе између политике и медија“, рекла је проф. др Крстић.

Проф. др Сања Домазет указала је да је ово једна од књига којој ћемо се сви враћати. Она је нагласила да књига „Надзирање демократије“ анализира моменат када су грађани постали потрошачка публика, а политичари звезде. „Прави универзитет је колекција књига, а ова књига му засигурно припада. Аутор пружа генезу света у којем живимо, и објашњава разлоге зашто је то тако“, оценила је проф. др Домазет.

Аутор књиге проф. др Славиша Орловић нагласио је да је циљ писања ове књиге одговор на питање до које мере ми можемо да испратимо промене, где смо ми у свему томе, као и зашто су важни медији. Он је указао да промене у људском друштву почињу променама у људском мишљењу, а на те промене највише утичу медији. „Књиге се другачије пишу када их пишете за себе, а ово је такво дело. У току писања, ушао сам у коштац са релационим односом политика, медији и демократија, и констатовао да је поверење у медије пољуљано, а без поверења не може ништа да функционише“, закључио је проф. др Орловић.

Модераторка дискусије била је доц. др Јелена Лончар са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts