Вести

Одржана трибина „Црква као темељ српске државе и народа”

Трибина под називом „Црква као темељ српске државе и народа“, поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума ФПН. Учесници трбине били су протојереј-ставрофор Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Др Велибор Џомић и проф.др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић истакао је посебну улогу Светог Саве у устројству нове црквене организације. „Свети Сава није основао никакву нову цркву, већ је устројио нову црквену организацију, која је била константна све до пада нашег народа у турско ропство“, казао је протојереј-ставрофор. Он је нагласио да је црква значајна тема поготово у ово време самозаборава и самопорицања, као и то да је црква једина институција која је опстала из времена српске средњевековне државе. „Патријарси и епископи су чували ту жижу старе српске славе и сачували је до коначног ослобођења. Сачували су тај дух слободе који се распламсао у Првом српском устанку“, оценио је др Џомић.

„Потребно је да нашу историју сагледамо више изнутра и да се стално подсећамо да је у српском националном искуству идентитет нераздвојан од вере. Наша црква је опстала и под шеријатским османским царством, аустроугарском католичком монархијом, као и под Титовом диктатуром“, сматра проф. др Милош Ковић. Он је објаснио да је црква најјача онда када страда и када је прогоњена, јер онда иде Христовим путем. „У српском средњем веку црква има кључну улогу. Када погледате нашу историју видећете да у периодима када држава падне, црква остаје. СПЦ својом историјом сведочи. Не треба да нам објашњавају шта је наша црква, они који то не разумеју“, закључио је професор Ковић.

Модератор трибине био је Никола Узелац из Српског политичког форума ФПН.

Related Posts