Вести

Одржано прво окупљање алумниста Летње школе Београд – Констанц

Прво окупљање алумниста летњих школа одржаних током претходних пет година у Констанцу и Београду, као део сарадње Универзитета у Београду и Универзитета Констанц, уприличено је од 8. до 10. новембра у Немачкој.

Догађај су отворили др Кристина Цубер и др Бојан Вранић, који су истакли потребу да се сарадња између Београда и Констанца настави, не само у кроз летњу школу, већ и кроз појачану размену идеја, пројеката, мобилности студената и академског особља. Од активности током догађаја, учесници су имали прилику да расправљају о питањима протеста и лидерства заједно са др Соњом Грим, потом о односима Србије и Немачке 30 година након пада Берлинског зида са др Владимиром Павићевићем, али и да размењују мишљења о могућностима промене и изградње каријере са Јудит Микус и Центром за развој каријере Универзитета Констанц.

Током 5 година, школу је похађало више од 100 учесника из Србије, Немачке, Француске, Бугарске, Албаније, Босне и Херцеговине, разматрајући теме попут европских интеграције, партијских политика, популизма и национализма, миграција.

Алумни догађај је замишљен као својеврсно преиспитавње будућности школе, на коме су организатори желели да чују од претходних генерација како се школа може учинити бољом за будуће полазнике.

Као и свих претходних година, догађај је био подржан од стране Фондације др Зоран Ђинђић.

Related Posts