Вести

Одржана панел дискусија „Београд, Приштина и Запад – убрзавање историје?“

Панел дискусија „Београд, Приштина и Запад – убрзавање историје?“ у организацији Европског фонда за Балкан и BiEPAG (Balkans in Europe Policy Advisory Group) одржана је на Факултету политичких наука у Београду.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић присутнима је пожелео добродошлицу и нагласио да Факултет политичких наука треба да пружи свој допринос дијалогу на државном, али и на регионалном нивоу. „Проналажење заједничког решења за ово значајно питање треба да буде постигнуто у духу демократије. Почаствован сам што оваква тема окупља искусне говорнике“, рекао је декан Симић. Главна директорка Европског фонда за Балкан Александра Томић изјавила је да се радује што ће се овде чути различита виђења истог проблема.  Она је нагласила да је обећавајуће што је данас присутан оволики број људи на панелу, али и што се на дискусији налази велики број заинтересованих младих људи, што сматра као добар знак.

Учесници панела били су заменица шефа мисије Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији Доротеа Гизелман, професор у Џон Хопкинс школи међународних односа Едвард П. Џозеф, главна директорка ЦивиКос платформе и чланица BiEPAG-а Доника Емини и асистент Факултета политичких наука Никола Јовић.

Панел дискусију отворила је заменица шефа мисије Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији Доротеа Гизелман која је истакла да је њена улога да објасни положај Немачке о овом питању. „Дијалог мора да буде одобрен од стране влада и грађана обе земље. Нема алтернативе дијалогу за мултикултурално друштво какво је овде“, поентирала је заменица шефа мисије Амбасаде СР Немачке Гизелман. Она је нагласила да је Србији потребан компромис који би био решен у европском духу, а то је да обе стране изађу као победнице.

Главна директорка ЦивиКос платформе и чланица BiEPAG-а Доника Емини осврнула се на резултате протеклих избора у ЕУ и на Косову и објаснила је да будућност дијалога Београда и Приштине остаје за сада нејасна. „Главна тачка спотицања политичких елита је мањак поверења према Европској унији. Конкретно, мањак поверења према Европској служби за спољне послове као институцији“, нагласила је Емини. Госпођа Емини упозорила је присутне на још једну могућу препреку у постизању решења дијалога Београда и Приштине, а то је питање позиција сваке државе чланице ЕУ појединачно.

Професор Едвард П. Џозеф упознао је присутне са својим предлогом решења дијалога Београда и Приштине којим је понудио да Српска православна црква остане носилац суверенитета Србије на Космету, уз истицање српске заставе као идентитетног обележја културне баштине. „Сматрам да дијалог Београда и Приштине није најважнији дијалог, већ унутрашњи дијалог у Србији“, подукао је проф. Џозеф. Професор је заључио да је најважније за Србија да своју енергију усмери ка економском просперитету.

Панел дискусија завршена је приказивањем истраживања Николе Јовића са Факултета политичких наука о ставовима грађана Србије о могућем решењу дијалога Београда и Приштине.

Related Posts