Вести

Одржана трибина „Етика у медијима“

Трибина под називом„Етика у медијима“, у организацији „Клуба студената ФПН“, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници на трибини били су позната списатељица и ауторка емисије „Балканском улицом“ Весна Дедић и помоћник главног уредника недељника „Печат“ Филип Родић.

Гости трибине говорили су о присутности етике у медијима и осврнули се на критику данашњег новинарства. „Етика је срозана на најнижи могући ниво, не само у новинарству, већ и у целом друштву. Главни проблем у друштву је меркантилизам – праве се само оне ствари које се лако продају, а управо то је оно што новине раде“, објаснио је Родић. Он је рекао да су образ, част и достојанство најважније ствари у животу, које треба да се чувају по сваку цену и додао да је изузетно важно да човек када ујутру устане, може да се погледа у огледало. „Никада нисам радио ствари због којих морам да се извињавам. Неке грешке су случајне, неке се могу опростити, али неке не“, указао је Родић. Он нагласио да је лажно извештавање провидно и да се лако чита, а потом се осврнуо на лицимерје које је, према његовим речима, све више присутно у новинарству.

„Сматрам да је српско новинарство у лошијем стању него што би требало да буде. Када је етика у питању она је данас небитна, јер смо ми народ који брзо заборавља и оно што је добро и оно што је лоше“, предочила је Весна Дедић. Она се осврнула на телевизијске редакције и објаснила да у њима ради једна генерација безвољних људи који су уморни од свега и који више немају воље за рад. „За правог новинара је неопходно да поседује велику дозу страсти, али и креативности – то би учинило да новинарство не буде досадно. Дужност новинара је да поштује концепт емисије и држи се новинарске етике“, подвукла је Весна Дедић. Она је указала да је новинарство жива професија и да  новинар треба да се прилагоди времену и простору у коме се пише, али да је данас лакше бити новинар преписивач него професионалац.

Гости су се усагласили да је етика јако важна. Међутим,  да би етика била присутна у садашњем новинарству потребно је променити приступ и садржај учинити привлачан свим читаоцима.

Модераторка трибине била је студенткиња Анђела Станисављевић.

Related Posts