Вести

Одржана трибина „Србија и Сједињене Америчке Државе – нови темељи или старе успомене”

Трибина под називом „Србија и Сједињене Америчке Државе – нови темељи или старе успомене”, у организацији Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитет у Београду и портала „Витраж”, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници на трибини били су декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији и професор Економског факултета у Београду др Иван Вујачић, секретар Центра за студије САД мр Драган Живојиновић и спољнополитички колумниста дневног листа „Политика“ и магазина „Недељник“ Бошко Јакшић.

Оснивач и директор Центра за студије САД проф. др Драган Р. Симић отворио је дискусију освртањем на неке од најзначајних момената у историји дипломатских и политичких односа између Србије и САД. „ У тешким данима кроз које је Србија пролазила током и након Великог рата, многи амерички држављани су исказивали човекољубље, вредно дивљењу према српском народу. Та дела су остала дубље урезана у сећању свих људи много више и јаче него читав низ каснијих политичких изјава и пракси, које су потенцијално штетиле односу“, истакао је проф. др Симић. У настојању да што верније прикаже период добрих односа Србије и САД, декан је подсетио на писмо подршке Вудроа Вилсона упућено Србији и српском народу, као и на чувену причу о Михајлу Пупину и српској застави на Белој кући.

Бивши амбасадор Републике Србије у САД проф. др Иван Вујачић објаснио је да је изузетно важно разумети период пре Другог светског рата, период када се није могло претпоставити да ће Сједињене Државе у будућности бити од кључног значаја на светској сцени. „У том тренутку, САД је за амбасадоре важила за „дипломатски Сибир“, док је најбитније било имати своје представнике у Лондону, Паризу, Немачкој или Италији“, указао је проф. др Вујачић. Професор Вујачић нагласио је да се у медијима често гради сензационалистичка слика о Србији као о јако важној геополитичкој тачки, док заправо САД целокупну Европу посматра као јединствену геополитичку целину.

Спољнополитички колумниста, новинар Бошко Јакшић оценио је да се не може говорити о улози САД без првобитне анализе утицаја Русије. „У тренутку када Москва уписује Србију на своју геополитичку мапу, то по „принципу спојених судова“ чини и Вашингтон. Разлог томе није конкретан значај самог Западног Балкана, већ ради блокирања ривалске стране“, појаснио је Јакшић. Према Јакшићевом мишљењу, повећано интересовање САД за Србију огледа се у чињеници да је актуелни председник Сједињених Америчких Држава, Доналд Трамп, именовао на место специјалног изасланика за питање Косова свог човека од поверења, Ричарда Гренела.

Секретар Центра за студије Сједињених Америчких Држава мр Драган Живојиновић рекао је да кроз разговор са студентима увиђа да постоји негативан став према САД и да је он већином утемељен на емоционалним, а не рационалним аргументима. „Однос Србије са САД, сви споразуми, али и неспоразуми, јасно су одредили судбину Србије и то се може очекивати и у будућности. Самим тим, не постоји сценарио у којем би Србија била у могућности да игнорише улогу САД“, подвукао је Живојиновић. Он се осврнуо и на питање меке моћи, као моћи у којој је САД некада предњачила, док се сада може уочити полако опадање исте, добрим делом због тренутне политике председника Доналда Трампа.

Модератор трибине био је Павле Јакшић из магазина „Витраж”

Related Posts