Вести

Одржана Национална конференција „Међународни аспекти социјалне политике и социјалног рада у време криза и конфликата“

Национална конференција на тему „Међународни аспекти социјалне политике и социјалног рада у време криза и конфликата“, поводом обележавања 50 година постојања високошколског образовања за социјалну политику и социјални рад, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч на конференцији имала је доц. др Сузана Михајловић са Факултета политичких наука која је објаснила да је циљ конференције да окупи научнике, експерте владиних и невладиних међународних организација, као и практичаре у области социјалног рада. Она је истакла да је конференција од великог значаја за размену знања, искустава и изазова за друштвене науке, социјалну политику и социјални рад. „Фокуси конференције су на доприносима промовисању вредности солидарности од стране актера који делују у области социјалне политике и социјалног рада. На конференцији ће бити обрађени примери добре праксе, изазови подршке социјалној сигурности становништву услед постојећих геополитичких односа и расположивих могућности међународних, националних и локалних мрежа подршке“, рекла је доц. др Михајловић.

Проф. др Драгана Штекел са Факултета политичких наука одржала је пленарно предавање на тему „Социјални рад без граница у време кризе и конфликата“.

Проф. др Драгана Штекел указала је на важност препознавања једног догађаја као кризе и навела да он мора бити историјски специфичан, стављен у одговарајући дрштвени контекст и да мора служити као хитан позив на акцију. Она је издвојила две врсте кризе: изазване од стране човека и изазване природом, као и улоге социјалних радника у проналажењу потенцијалних решења за њих. Проф. др Штекел осврнула се на кризу у којој се налази професија социјалног рада и додала да се улога социјалних радника не види ни у једној другој фази сем у акцијама спашавања људи на које је катастрофа утицала. „Социјални рад је укључен у динамику друштвене кризе, о каквој год кризи да је реч и често је виђен као једна од инстанци у њеном решавању. Пракса социјалног рада је подложна друштвеном контексту и под великим је утицајем тога како се конципира одређени догађај и које значење он добија. У погледу социјалног рада и конфликата нема довољно јасне и видљиве улоге и доприноса у заговарању политика и мера усмерених на кориснике са искуством миграције и заступањем њихових интереса“, закључила је проф. др Штекел.

Након пленарног предавања, уследиле су тематске сесије на теме „Импликације криза и конфликата на социјалном политику и социјални рад“, „Утицај транснационалних политичких, економских и социјалних трансформација на социјалне проблеме и ризике“, „Управљање кризом, изазови и исходи у социјалној заштити и социјалном раду“, „Изазови подршке мигрантима у државама западног Балкана“ и „Изазови и активности социјалног рада у кризном и ратном контексту“.

Related Posts