Вести

,

Одлуке Наставно-научног већа у вези са предиспитним и испитним обавезама на основним академским студијама до краја академске 2019/20. године

ОДЛУКА  У ВЕЗИ СА ПРЕДИСПИТНИМ  И ИСПИТНИМ ОБАВЕЗАМА

  • Да предиспитне обавезе које су предвиђене њиховим планом и програмом попут колоквијума и писмених провера знања буду пребачене у облике као што су есеји и семинарски радови.
  • Да свим студентима дозволе, да уколико нису у могућности да доставе есеје/семинарске радове или уколико је немогуће/нефункционално пребацити предиспитне обавезе у есеје/семинарске радове, студенти тај део градива полажу на испиту (важи само за предмете у летњем семестру 2019/20, испит у том случају носи 100 поена). У случају где је то немогуће за извести позивамо прве две мере или где колегинице и колеге предложена решења сматрају неадекватним да у договору са Студентском службом, поштујући правила физичке дистанце од 2 метра, ношења маски и рукавица у затвореном простору, ограниченог броја студената у слушаоницама, у периоду од 25. маја до 6. јуна организују писмене колоквијуме и провере знања.
  • О признавању предиспитних активности и обавеза остварених у условима студија у току ванредног стања Признају се предиспитне обавезе и остварени бодови до 16. марта 2020. године као и различите активности током онлајн наставе (домаћи задаци, семинарски радови, кратки тестови провере знања итд.) од минимум 30 бодова до максимум 50 бодова.
  • Ради ефикаснијег поштовања мера безбедности и физичког дистанцирања, препоручујемо колегиницама и колегама да понуде 2 термина могућег испита у јунском и јулском испитном року или да ради мањих гужви пријављене студенте поделе у 2 или више група. Студентска служба ће у сваком случају на основу договора са наставницима и сарадницима направити детаљне планове ових прерасподела.
  • Препорука да где је могуће, имајући у виду број пријављених студената у јунском и јулском испитном року, испит уместо усмене форме може бити и у писменој форми.
  • Препоручује се колегиницама и колегама да студентима који долазе са простора Косова и Метохије, Црне Горе и Републике Српске, због затворених граница и тренутног непостојања решења око њиховог уласка у земљу изађу у сусрет и заједнички договоре термин и начин полагања испита. У овом тренутку још увек немамо потпуне информације о томе када ће државна граница и административни прелази бити отворени.

ОДЛУКА О ИЗМЕНИ КАЛЕНДАРА НАСТАВЕ

У складу са измењеним околностима као и новонасталим околностима а узимајући информације које до сада имамо – укидање ванредног стања и потпуна обнова рада на београдском Универзитету,  повратак у студентске домове до 20. маја, препоруке у вези предиспитних обавеза, препоруке ректорског колегијума, отказивање Универзијаде, усвојена су следећа решења:

  • Период надокнаде часова: од 11. маја до 15. маја (само онлајн)
  • Период одржавања колоквијума: од 25. маја до 6. јуна
  • Надокнада мартовског испитног рока: од 25. маја до 6. јуна
  • Јунски испитни рок: од 15. јуна до 28. јуна
  • Јулски испитни рок: од 6. јула до 18. јула
  • Августовски испитни рок: од 17. августа до 30. августа
  • Септембарски испитни рок: од 7. септембра до 20. септембра
  • Одлука ННВ-у да у складу са препорукама проширеног Ректорског колегијума и новонасталим околностима усвојимо одржавање 7. испитног рока, тзв. „Септембар 2“ (од 22. септембра до 26. септембра) у коме би важили исти услови пријаве испита као и претходних година (ограничење до 1 (једног) испита, цена пријаве испита 2.000 динара )

ОДЛУКА О РЕГУЛИСАЊУ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ

  • Одлука да се свим студентима који имају стручну праксу (новинарски, социјални и политиколошки смер) признаје остварена пракса, односно број ЕСПБ бодова који пракса носи (као положени испит). Предлог ове одлуке је заснован на чињеници да у догледно време неће бити могуће одржавање стручне праксе.

ОДЛУКА О ВОЛОНТИРАЊУ

  • Одлука по којом се свим студентима који су волонтирали и помагали у реализацији мера, како Владе тако и градова и општина, али и организација цивилног друштва и који о томе доставе адекватну потврду добију додатних 2 ЕСПБ по основу ваннаставних активности.

Примена свих ових мера, препорука и одлука,  може бити подложна изменама које могу бити изазване будућом епидемиолошком ситуацијом, динамиком усељавања студената у студентске домове, нормализацијом градског и приградског саобраћаја као другим препорукама од стране ректората БУ и Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије.

Такође, молимо колегинице и колеге, да имају разумевања јер може доћи и до одређених одступања у терминима у јунском испитом року (за одређене испите) имајући у виду потребе за физичким простором за процес пријемног испита у последњој недељи јуна. (предаја докумената и сам пријемни испит)   

Факултет политичких наука ће већ од понедељка 11.05.2020. године имати конкретан план капацитета и доступности физичког простора по слушаоницама, укључујући и амфитеатар и простор читаонице (која ће исто бити искоришћена у овом периоду само за испите).

Related Posts