Вести

, , ,

Нове информације у вези са одржавањем јулског испитног рока (сви нивои студија)

Поштоване колегинице и колеге,

Управа Факултета политичких наука је у међувремену, као што смо наговестили у синоћњем обавештењу (среда, 7. јул 2020. године), добила упутства и инструкције о понашању факултета у борби против вируса Covid-19 и даљем наставку рада, која вам шаљемо у прилогу.

Следећи та упутства обавештавамо вас да ће се испити у јулском испитном року на свим нивоима студија заказани за четвртак, 9. јул и петак, 10. јул 2020. године одржати према утврђеном распореду за јулски испитни рок.

Информације о одржавању испита заказаних за суботу и недељу (11. и 12. јул 2020. године) објавићемо након званичних одлука и препорука Владе Републике Србије и Кризног штаба.

Када су у питању испити које је требало одржати према распореду данас, 8. јула 2020. године, они ће бити надокнађени 20. јула (понедељак) према сатници која је била предвиђена за 8. јули (ако одлуке Владе Републике Србије и Кризног штаба то буду дозвољавале).

Услед неизвесне ситуације поводом пандемије вируса Covid-19 молимо вас да редовно пратите сва обавештења која ће бити објављена на сајту Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Управа Факултета политичких наука Универзитета у Београду

 

У наставку се налазе:

  • Допис ректорке проф. др Иванке Поповић Универзитета у Београду министру Младену Шарчевићу (уторак, 7. јул 2020. године, послато министру у 21:28 часова, прослеђено члановима Сената УБ у 22:27 часова)

Уважене колегинице и колеге, чланови Сената Универзитета у Београду,

Прослеђујем вам мејл који сам вечерас упутила министру просвете, науке и технолошког развоја. У ишчекивању одлуке Владе Републике Србије (или њеног Kризног штаба) којом би биле потврђене најављене нове мере у сврху спречавања ширења ЦОВИД-19, подсећам вас на обавезу факултета и института у да потпуности буду поштоване мере заштите јавног здравља које су на снази, укључујући употребу заштитних средстава и физичке дистанце. Уколико таква одлука не буде била донета (и ступи на снагу) до сутра у 13 часова, планирано је да седница Сената Универзитета сутра буде одржана у Свечаној сали Ректората, у складу са раније упућеним позивом. Испитне и уписне процедуре у току сутрашњег дана требало би да се одвијају према постојећим плановима, са појачаном пажњом у односу на препоруке надлежних органа. Након ступања на снагу нових прописа, организација испита и уписа студената се наставља према динамици која је могућа, а у оквиру разумног временског периода за један испитни рок. Препоручује се одлагање писмених испита за велике групе студената до услова ублажених мера. Универзитет у Београду очекује (и предузео је кораке у том правцу) да у случају увођења забране кретања на територији Града Београда током предстојећег викенда буду одобрене дозволе као и током трајања ванредног стања, о чему ћете бити благовремено обавештени.

С поштовањем,

Проф. др Иванка Поповић, ректорка

Универзитет у Београду  Студентски трг 1 11000 Београд

  • Одговор Кабинета министра Министарства науке, просвете и технолошког развоја (среда, 8. јул 2029. године, послато ректорки УБ у 9:04 часова, прослеђено деканима факултета у 9:39 часова)

Поштована проф. Поповић,

Препоручујемо да се у среду, четвртак и петак (8, 9. и 10. јула) ради по начину и програму који је раније усвојен, у погледу испита, уписа на факултете и других активности, уз поштовање свих мера предострожности и заштите које до сада важе.

Претпостављамо да ће се Кризни штаб састати у четвртак 9. јула (још увек немамо ту информацију), а потребно је  и да Влада Републике Србије донесе одлуке о евентуалним новим мерама понашања. Како се редовне седнице Владе одржавају четвртком од 13 часова, претпостављамо да ће се сутра и одржати седница на којој ће бити разматране ове мере.

Чим будемо имали нове информације, јавићемо Вам. Према досадашњим сазнањима, требало би да од понедељка 13. јула наставимо са радом, али ћемо поштовати меру да нема окупљања више од 5 људи, уколико она буде усвојена. То значи да високошколске установе треба да се организују на начин да се активности прилагоде новим мерама.

У ишчекивању званичних информација, извињавамо се што у овом тренутку нисмо у могућности да прецизирамо све ставке.

Чим добијемо прецизне информације наравно да ћемо одмах обавестити и Вас.

Срдачан поздрав,

Кабинет министра

Министарство просвете, науке и технолошког развоја