Вести

Одржан први студентски панел на 17. Сабору политиколога

По први пут један студентски панел одржан је на Сабору политиколога. Учеснице панела „Представљање етничке припадности, насиља и туге у медијима, друштвеним медијима и популарној култури“ биле су студенткиње Ана Агатоновић, Софија Љубишић, Јована Јевремовић и Лена Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Студенткиња Ана Агатоновић бавила се темом „Заступљеност насиља у цртаним филмовима“. Она је упоређивала заступљеност вршњачког насиља старијих наспрам новијих филмова, при чему је идентификовала и дефинисала повод, актере и реакције на  насиље. Софија Љубишић бавила се темом „Симболичка деанихилација мањина у америчким филмовима“. Она је предочила у којој мери мањина у филмовима кореспондира са стварним процентом мањине у државама, где је истакла сексуалну, расну и полну припадност становника. Студенткиња Јована Јевремовић бавила се темом „Извештавање о самоубиствима младих на онлајн порталима у Србији“. Она је представила како медији и начин извештавања новинара утичу на јавност, али и да су сензационалистички текстови у вези са овом темом постали друштвени проблем. Лена Недељковић бавила се темом „Извештавање о фемициду на онлајн порталима у Србији“. Она је указала да се кршењем етичких начела и избегавањем одговорности новинара крши и закон, где се осврнула на разлику између етичког и сензационалистичког извештавања.

Студенткиње су представљале радове, настале у заједничком, групном раду студената за потребе предмета Анализа садржаја на основим академским студијама.

Модераторка студентског панела била је проф. др Кристина Милић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts